ULTIMA ORĂ Guvernul ia în calcul angajarea răspunderii în Parlament pentru modificarea OUG 114. "Este un act normativ criminal, gazul și energia electrică sunt la preț aproape dublu față de cel din Germania."

ULTIMA ORĂ Guvernul ia în calcul angajarea răspunderii în Parlament pentru modificarea OUG 114. "Este un act normativ criminal, gazul și energia electrică sunt la preț aproape dublu față de cel din Germania."
scris 27 nov 2019

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat, miercuri, că Guvernul lucrează la o serie de modificări la Ordonanța de Urgență nr. 114/2018, prin care care au fost introduse taxe în sistemul bancar, energetic și de telecomunicații, luând în calcul inclusiv angajarea răspunderii în Parlament pentru aceste modificări. Orban a precizat că modificările ar trebui promovate până la finele anului, iar Guvernul își va angaja răspunderea în lipsa unui acord în Parlament asupra modificărilor.

De ce este important: Procedura angajării răspunderii Guvernului în Parlament asupra unui proiect de lege are riscul de a conduce la căderea cabinetului guvernamental în cazul în care proiectul de lege nu este agreat de majoritatea aleșilor, iar o moțiune de cenzură este depusă în procedură.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a relatat că majoritatea PSD din comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților refuză să ia în dezbatere OUG 114, dând vina chiar pe comisia de cultură, condusă de un liberal.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Sunt două variante: fie dacă ne înțelegem cu toți partenerii noștri pe o formulă comună, fiind în Camera Deputaților OUG 114, să o modiifcăm în Camera Deputaților în dezbatere, fie dacă nu va exista o majoritate sau timpul necesar pentru a putea să fie adoptată de Camera Deputaților, inclusiv gândim o posibilă angajare a răspunderii Guvernului”, spune Orban, care a precizat că obiectivul Executivului este să adopte aceste modificări până la finele anului.

EXCLUSIV Orban a pus șef la Antifraudă un \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Orban a pus șef la Antifraudă un "machidon" fost angajat al Gărzii Financiare, ulterior inspector pe cazinouri. Noul vice ANAF a picat interviul în 2013, când a fost închisă Garda și înființată Antifrauda

”Am spus din capul locului că vrem să facem câteva corecții la ordonanța 114 care este un act normativ criminal, care crează niște probleme grave în toate domeniile de activitate, și că încercăm să reparăm ce se poate repara. Adică să anulăm toate taxele tâmpite introduse pe sistemul financiar-bancar, sistemul energetic”, a declarat Orban cu referire la OUG 114.

El a arătat că industria și companiile românești suportă consecințele acestei ordonanțe, cumpărând gazul și energia electrică la preț aproape dublu față de cel din Germania.

Programul de guvernare al Guvernului PNL condus de premierul Ludovic Orban prevede eliminarea prevederilor considerate "nocive" pentru sectorul energetic din OUG nr. 114/2018, în primul rând a plafonării prețului gazelor de producție internă și a reintroducerii prețurilor reglementate la electricitate, "de preferință" anul viitor, deși România se află de ceva timp sub presiunea procedurii de infringement declanșate pe această temă de către Comisia Europeană, iar în Parlament a început deja modificarea Ordonanței.

Florin Cîțu: Menținem majorarea pensiilor în 2020. Vom veni cu un set de măsuri în contrapartidă cu creșterea cheltuielilor bugetare, să ținem deficitul cât mai aproape de 3% CITEȘTE ȘI Florin Cîțu: Menținem majorarea pensiilor în 2020. Vom veni cu un set de măsuri în contrapartidă cu creșterea cheltuielilor bugetare, să ținem deficitul cât mai aproape de 3%

OUG nr. 114/2018 a majorat, pentru cele mai multe companii din energie, de 20 de ori, de la doar 0,1% la 2%, contribuția bănească percepută de ANRE din cifra de afaceri anuală a acestora. Potrivit estimărilor Autorității, acest lucru poate duce la creșterea de peste 5 ori a veniturilor instituției anul acesta, arată bugetul rectificat al ANRE pe 2019.

Recent, însă, și un grup de 18 deputați PSD, plus unul de la PRO România, a inițiat un proiect de lege prin care propune eliminarea taxei de 2% din cifra de afaceri anuală datorată de companiile din energie și gaze naturale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), introdusă prin celebra și controversata OUG nr. 114/2018 adoptată de fostul Guvern PSD la finalul anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
oug 114
angajare raspundere
guvern
modificari
parlament
energie
banci
taxe