Bursele mari europene suferă scăderi de 3-4% și contractele futures ale indicilor americani se depreciază abrupt în contextul escaladării războiului comercial.
Un val de vânzări agresiv s-a precipitat pe bursele mari ale lumii, declinul accelerându-se după ora 13.00, ora României. În Germania, indicele DAX40 are un picaj de 4,59%, potrivit Bloomberg, ajungând în zona de 20.500 de puncte, ceea ce înseamnă o depărtare de aproximativ 3.000 de puncte de maximele atinse doar acum câteva săptămâni.
Tot în Europa, indicele Euro Stoxx 50, al celor mai vizibile companii europene, scade cu 4,14%. La Paris, indicele CAC40 pierde 3,78% și la Londra indicele FTSE100 coboară cu 3,41%. Mai abrupt este declinul de 4,57% al indicelui WIG20 de la Varșovia.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Este reacția investitorilor la informația potrivit căreia China ar urma să introducă, de la 10 aprilie, ca represalii la taxele americane, tarife de 34% la toate bunurile importate din SUA, transmite CNBC.
Deschiderea de la New York Stock Exchange este așteptată a fi negativă. Contractele futures pe indicele Dow Jones Industrial Average au ajuns în zona de 39.000 de puncte, fiind cu 12,44% sub maxime. Impulsul negativ este de peste 3% pentru contractele care au activ suport indicele de tehnologie Nasdaq 100.

Pe bursa românească, mișcarea este ceva mai atenuată. Indicele reprezentativ BET pierdea 1,88%, într-o sesiune cu rulaje sporite și în care tonul vânzărilor este dat de acțiunile Băncii Transilvania (TLV) și BRD – Groupe Societe Generale (BRD). Acestea sunt inflențate de căderea acțiunilor bancare europene.
Titlurile Deutsche Bank scad cu aproximativ 11%. Tot în Germania, acțiunile Commerzbank au un recul de peste 7%, iar în Spania, șocul este de 12% pentru Banco Santander. În Franța scăderile sunt generalizate: -11% pentru Groupe Societe Generale, -6% pentru Credit Agricole, -9% pentru BNP Paribas.
Este o mișcare ce s-a răsfrânt și pe piețele de mărfuri. Cotația internațională a țieiului brut a coborât sub reperul de 62 de dolari pe baril, cea mai coborâtă valoare din ultimii 4 ani și jumătate.