Indicele BET a avut a 6-a sesiune consecutivă cu închidere sub referința din ziua precedentă, tonul deprecierilor fiind dat de acțiunile bancare. În tabloul bursier „roșu” au făcut notă discordantă titlurile MedLife, care au avut o creștere robustă în ziua în care compania a anunțat că a pus la dispoziția Ministerului Sănătății spitalul său din Arad care devine suport COVID.
Bursa americană a păstrat câștigurile explozive de săptămâna trecută și indicele S&P500 a oscilați în zona de 3.600 de puncte, nu departe de maximele istorice atinse la început de noiembrie, în contextul în care climatul rămâne pozitiv în piețele financiare internaționale după prezentarea soluțiilor de vaccin de către companiile Pfizer și Moderna.
Bursa de Valori București nu a reușit să se cupleze acestui raliu și este deja la a 6-a ședință consecutivă de deprecieri. Impulsul a fost imprimat chiar de cele mai lichide acțiuni ale sale. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un recul de 0,72%, până la prețul de 2,0550 lei/acțiune, pe tranzacții de 10,38 milioane lei și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au alunecat cu 0,32% sub referință, sub prețul de 12,46 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,99 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Purcari își reduce profitul net la 9 luni cu 13%, dar taie semnificativ din datoriiSunt mișcările care au tras în jos întreaga piață. Indicii BET Plus și BET au coborât fiecare cu câte 0,59%, ultimul pentru o închidere la nivelul de 8.854,20 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești a intrat într-o aglomerare de medii mobile care s-au tasat în acord cu evoluția fără direcție a pieței locale.
Rulajul pieței de acțiuni a fost moderat, de 40,05 milioane lei (8,22 milioane euro), ajutat de transferuri de tip deal cu 25,14 milioane acțiuni TeraPlast Bistrița (TRP) reprezentând 1,44% din capitalul social al producătorului de materiale de construcții. Cum pe acest emitent s-a derulat deja o ofertă accelerată pentru 8,60% din titluri având ca vânzători pe cei de la fondurile finlandeze KJK, pachetele de acțiuni care au făcut schimburile reprezintă echivalentul 10,04% din titluri pe care același jucător îl deținea înainte de operațiunea de piață. Dacă vânzarea KJK de săptămâna trecută, efectuată la prețul de 0,3800 lei/acțiune, s-a ridicat la 57,00 milioane lei, schimburile speciale de astăzi, realizate la prețul de 0,3920 lei/acțiune s-au ridicat la 9,87 milioane lei. În piața reglementată, titlurile TeraPlast au adunat tranzacții de 1,04 milioane lei, într-o zi în care cotația s-a retras la nivelul de 0,4040 lei/acțiune, în declin cu 0,74% față de ziua precedentă.
CITEȘTE ȘI Compa Sibiu raportează o prăbușire a afacerilor și profitului. Compania vorbește despre „efectele catastrofale” ale pandemiei asupra industriei auto.Lichiditatea de la BVB fiind ajutată de piața de obligațiuni. Cele mai lichide instrumente financiare de pe acest segment au fost titlurile de stat denominate în lei scadente în anul 2024 (R2408A), cu tranzacții de 2,40 milioane lei și emisiunea denominată în euro cu maturitate în anul 2025 (R2508AE) și care a cumulat o activitate de 2,73 milioane lei.
O molimă cât un câștig pe bursă
Pe contrasens față de restul pieței de acțiuni, titlurile MedLife (M) au crescut cu 3,61%, până la un nou maxim de 48,80 lei/acțiune de la listarea acestui emitent acum aproape 4 ani, pe volume echivalente cu 2,12 milioane lei. Este o continuare a impulsului ascendent din sesiunea precedentă când furnizorul de servicii medicale a avut un salt exploziv, de 19,24%. Cu puțin peste o oră înainte de închiderea ședinței de tranzacționare compania a notificat piața că spitalul MedLife Genesys din Arad va deveni suport COVID. Investitorii au interpretat că societatea va primi în contul serviciilor către Ministerul Sănătății sume consistente de bani astfel încât tendința a fost accelerată în primele minute de la sosirea știrii. Atunci, cotația atingea un maxim intraday de 53,80 lei/acțiune, nivel la care capitalizarea de piață a societății s-ar fi situat la 1,19 miliarde lei (244,21 milioane euro).
Eclipsă pe segmentul financiar și deprecieri ale acțiunilor din energie
Titlurile fondurilor închise de investiții s-a aflat în penumbra bursei, cu Fondul Proprietatea (FP) nereușind să depășească bariera de 1 milion de lei. Cel mai lichid emitent de la această categorie a fost SIF Muntenia (SIF4), titlurile sale fiind protagonistele unei tranzacții de tip deal în valoare de aproape 964.000 de lei. Indicele de profil BET-FI s-a depreciat cu 0,32%, până la nivelul de 39.027,27 puncte.
Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor companiilor listate din domeniul de energie și utilități, a coborât cu 0,23%, într-o zi în care cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP) a pierdut 1,23% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 0,3205 lei/acțiune o sesiune în care a adunat schimburi de 1,10 milioane lei. La același capitol, titlurile Romgaz (SNG) au scăzut cu 0,93%, până la prețul de 26,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,32 milioane lei.