Bursa românească, temerară abia când piețele externe ezită

Bursa românească, temerară abia când piețele externe ezită
scris 31 aug 2016

Indicele BET al celor mai tranzacționate titluri de la BVB a urcat pe un nou maxim al anului, într-un moment în care principalele burse se află în declin.

După prăbușirea cotațiilor de la începutul anului, Bursa de Valori București a avut o revenire greoaie. Impulsul pieței de la New York pentru noi maxime istorice către jumătatea anului nu a fost acompaniat și de o creștere a cotațiilor în România, unde investitorii au rămas mai degrabă temători.

Un rally mai susținut a început la BVB din luna iulie, iar recuperarea scăderilor de la începutul anului s-a realizat integral abia în această săptămână. Paradoxal, acțiunile românești își continuă parcursul ascendent, tocmai într-un moment în care activele de risc din piețele financiare internaționale, traversează o etapă negativă, în contextul unei potențiale majorări a dobânzii-cheie pentru dolar care ar urma să fie operată de Rezerva Federală Americană chiar începând de luna viitoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Încă o vedetă de pe Wall Street mizează pe scăderea bursei americane CITEȘTE ȘI Încă o vedetă de pe Wall Street mizează pe scăderea bursei americane

Tendința descendentă pe termen scurt s-a evidențiat și în sesiunea europeană de astăzi, când indicele Euro stoxx 50, care măsoară cele mai lichide titluri listate pe bursele de pe continent, s-a depreciat cu 0,11%, conform Bloomberg. Indicele CAC40 de la Paris a pierdut 0,26%, în timp ce indicii FTSE100 de la Londra și DAX din Germania au avut corecții apropiate, de 0,45% și, respectiv 0,47%.

Prețul petrolului Brent a avut, de asemenea, o zi negativă, cotația alunecând cu peste 3% către finalul sesiunii londoneze până în zona de 47,20 dolari/baril. Sunt neliniști neresimțite la București. Din inerție piața a înaintat pe un nou maxim al anului, de 7.035,72 puncte pentru indicele BET, care afișează o valoare pozitivă pentru 2016, de 0,45%.

Titlurile financiare au tractat astăzi piața

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,21%, în timp ce impulsul a fost încă și mai pronunțat pentru sectorul financiar, al cărui indice BET-FI a câștigat 0,57%, până la nivelul de 29.406,39 puncte. Pe volume. Cel mai lichid emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a adunat cele mai mari tranzacții de astăzi de la BVB, de 8,21 milioane lei, într-o zi în care titlurile sale s-au apreciat cu 0,89%, până la prețul de 0,794 lei/acțiune, sub forța de atracție a prețului ofertei publice de răscumpărare de 0,842 lei/acțiune.

Spre deosebire de avansul de ieri pe un nou maxim, care s-a făcut pe volume slabe, astăzi rulajul pieței de acțiuni a fost în creștere, de 30,32 milioane lei (6,81 milioane euro).

Cu toții suntem în întuneric, spune „vulturul” de la Fondul Proprietatea CITEȘTE ȘI Cu toții suntem în întuneric, spune „vulturul” de la Fondul Proprietatea

Pe locul 2 în topul tranzacțiilor, cu schimburi de 5,42 milioane lei, s-au regăsit titlurile Băncii Transilvania (TLV), care sau corectat cu 0,21%, până la prețul de 2,38 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a atins un nou maxim anual de 11,40 lei/acțiune, cu 0,71% peste referința de ieri, pe volume echivalente cu 1,72 milioane lei în piața reglementată. Tot pe acest emitent s-au realizat și singurele transferuri speciale de astăzi din piața deal, în valoare însumată de 3,18 milioane lei.

Doar prețul petrolului în scădere a umbrit sărbătoarea maximelor anuale de la BVB

Declinul cotației petrolului s-a răsfrânt negativ asupra indicelui energetic BET-NG, singurul „pe roșu”, cu un declin marginal, de 0,03%. Acesta a fost afectat de scăderea cu 1,16% al celui mai important titlu din componența sa, cel al OMV Petrom (SNP), care a închis la prețul de 0,256 lei/acțiune.

Prin contrast, o zi bună au avut-o titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care s-au apreciat cu 0,63%, până la un nou maxim al etapei ex-dividend de 23,85 lei/acțiune, în condițiile unor schimburi de 4,34 milioane lei. Intraday, a fost atins și reperul de 23,90 lei/acțiune. A fost o zi „verde” și pentru titlurile Transgaz (TGN), cu un avans de 0,33%, până la prețul de 303,00 lei/acțiune și Electrica (EL), având o creștere de 0,44%, până la prețul de 13,84 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,06 milioane lei și, respectiv cu puțin peste 591.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
fondul proprietatea
bvb
bursa
trangaz
electrica
omv petrom
banca transilvania