Bursa românească schițează o încercare de revenire. Sesiunea se încheie negativ

Bursa românească schițează o încercare de revenire. Sesiunea se încheie negativ

Sursa foto: Yurii Tymchuk / dreamstime.com

scris 10 mar 2020

Deși în cea mai mare parte a sesiunii bursiere acțiunile românești s-au tranzacționat „pe verde”, un puseu de vânzare pe final de sesiune a adus indicele BET sub referință. Cele mai tranzacționate titluri, cele ale Băncii Transilvania, au reușit, însă, să se mențină peste prețul din sesiune cu scăderi violente de luni.

O zi cu cădere bursieră medie de 7,5% este prea mult. Așa pare că și-au spus investitorii de la Bursa de Valori București, care au lăsat cotațiile să-și revină și într-un context în care piețele europene de acțiuni au avut un debut pozitiv. Pe la jumătatea ședinței, indicii principali câștigau și aproximativ 3%, într-un efort de recuperare a declinului de aproape 15% față de maxime.

Urmărește-ne și pe Google News

Închiderea de la BVB s-a suprapus, însă, cu un puseu de vânzare pe marile burse ale lumii, parcă în sfidarea pachetelor stimulative pe care le aruncă șefii țărilor dezvoltate. Acesta este și contextul în care piața locală a închis pe o tendință negativă care a adus indicele BET Plus cu 0,11% sub referință și un recul de 0,14% pentru indicele reprezentativ BET, care s-a stabilizat la nivelul de 8.722,11 puncte. Din punct de vedere tehnic, formațiunea încă este de continuare după ce deja, în prima ședință de tranzacționare a săptămânii, cotația a transmis multiple semnale de scădere: a trecut sub media mobilă de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, a depășit ultimul nivel de retragere Fibonacci aferent mișcării din perioada mai 2019 – februarie 2020, cel de 61,8%, iar mediile mobile de viteză s-au intersectat transmițând mesaj de scădere, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească schițează o încercare de revenire. Sesiunea se încheie negativ

O notă totuși pozitivă pentru piață, cele mai tranzacționate titluri, cu schimburi însumând 15,11 milioane lei, cele ale Băncii Transilvania (TLV), au consemnat până la finalul zilei o apreciere de 0,88%, până la prețul de 2,3000 lei/acțiune. O dinamică similară au avut-o și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au închis la prețul de 13,74 lei/acțiune o ședință în care au concentrat titluri în valoare de 4,49 milioane lei.

Față de volumele excepționale din sesiunile de exacerbare a vânzărilor, sesiunea a fost marcată de o lichiditate mai mică, dar rulajul de 55,60 milioane lei (11,54 milioane euro) al pieței de acțiuni oricum este peste media activității zilnice de tranzacționare a ultimilor 3 ani care s-a situat cu puțin sub reperul de 10 milioane euro. De altfel, activitatea sporită ar putea să fie benefică rezultatelor financiare pe anul în curs ale operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB). Titlurile companiei au urcat cu 2,27%, până la prețul de 22,50 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,83 milioane lei.

Transgaz și-a dublat angajamentele de facilitare a exportului de gaze către Ungaria, pentru a evita o amendă de 10% din cifra de afaceri din partea Bruxelles-ului CITEȘTE ȘI Transgaz și-a dublat angajamentele de facilitare a exportului de gaze către Ungaria, pentru a evita o amendă de 10% din cifra de afaceri din partea Bruxelles-ului

Cu prețul petrolului de tip Brent tranzacționându-se încă undeva în zona de 36,00-37,00 dolari/baril, OMV Petrom (SNP) riscă să aibă un buget greu încercat, iar titlurile companiei au continuat parcursul ședinței de prăbușire cu 13,85% de luni cu un declin de încă 1,23%, până la prețul de 0,3225 lei/acțiune. La același capitol energetic, al cărui indice BET-NG a suferit o depreciere de 0,37%, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au coborât cu 1,57%, până la prețul de 31,40 lei/acțiune, pe transferuri de 7,82 milioane lei.

Deviații mici față de referință au avut titlurile Nuclearelectrica (SNN), respectiv un avans de 0,15%, până la prețul de 13,38 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,71 milioane lei, și titlurile Transgaz (TGN) cu o continuare a impulsului negativ, -0,19%, până la prețul 260,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,35 milioane lei.

Din grajd pe bursă. Norofert intră la tranzacționare ca o companie de 25 milioane de lei și vizează atacarea pieței agricole americane CITEȘTE ȘI Din grajd pe bursă. Norofert intră la tranzacționare ca o companie de 25 milioane de lei și vizează atacarea pieței agricole americane

În pofida derulării la un preț superior celui din piață a unei oferte publice de răscumpărare, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au coborât cu 1,18%, până la prețul de 1,2550 lei/acțiune, pe al 5-lea rulaj al zilei, de 4,41 milioane lei. Prin contrast, titlurile SIF au avut aprecieri consistente în ziua votului din Adunarea Generale Extraordinare a Acționarilor de la SIF Banat Crișana (SIF1) pentru modificarea Actului Constitutiv în sensul eliminării pragului de deținere. Titlurile respectivului emitent au urcat cu 5,31%, până la prețul de 2,5800 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi marginal peste reperul de 1 milion de lei ceea ce a și favorizat ricoșeul favorabil, de 0,81%, al indicelui financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 43.656,30 de puncte.

Reperul unor tranzacții de 1,35 milioane lei a mai fost depășit de titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), care au scăzut cu 1,04%, până la prețul de 0,2850 lei/acțiune. Catastrofală a fost căderea de 8,86% a titlurilor Turbomecanica (TBM), care au închis la prețul de 0,2470 lei/acțiune o sesiune în care au cumulat schimburi de aproximativ 967.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
teraplast