EXCLUSIV Borbely, Hidroelectrica, revenit din Marea Britanie: Compania poate fi listată până la Crăciun. Interes mare la Londra

EXCLUSIV Borbely, Hidroelectrica, revenit din Marea Britanie: Compania poate fi listată până la Crăciun. Interes mare la Londra
scris 28 feb 2020

Cel mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica, controlat de statul român, poate fi listat pe piața de capital până la finalul acestui an sau, în cel mai rău caz, foarte devreme în cursul anului viitor, Guvernul urmând să decidă dacă listarea va fi doar la Bursa de Valori București (BVB) sau și la London Stock Exchange, a declarat, pentru Profit.ro, Karoly Borbely, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica și fost secretar de stat în Ministerul Energiei.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri deține 80% din capitalul Hidroelectrica, restul acțiunilor fiind în posesia Fondului Proprietatea.

Urmărește-ne și pe Google News

"Tocmai am revenit de la Londra, unde o delegație a Hidroelectrica a fost prezentă la întâlnirea cu investitorii organizată de către Fondul Proprietatea, unde am făcut un update asupra evoluției activității și rezultatelor companiei, precum și asupra planurilor de business. Există interes mare pentru Hidroelectrica", a spus Borbely.

EXCLUSIV SIF Banat-Crișana a preluat terenul fostei fabrici Helitube în contul unei creanțe de peste 44 milioane de euro, una dintre cele mai mari tranzacții din ultimii ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SIF Banat-Crișana a preluat terenul fostei fabrici Helitube în contul unei creanțe de peste 44 milioane de euro, una dintre cele mai mari tranzacții din ultimii ani

El a arătat că o reacție pozitivă a stârnit și anunțul cu privire la intenția Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) de a intra în acționariatul Hidroelectrica, fiind purtate discuții și cu conducerea BERD.

"Deocamdată nu s-au discutat cifre privind cota de participare la companie vizată de BERD și rămâne de stabilit și modalitatea concretă în care se va face acest lucru, eventual ca investitor-ancoră", a explicat oficialul Hidroelectrica. Alte surse, din piață, au avansat ca posibilă țintă a BERD o cotă de 3%-5% din acțiunile producătorului român de energie.

În practica bursieră internațională, un investitor-ancoră este de regulă un mare investitor instituțional, de largă notorietate, căruia i se alocă în avans acțiuni, înainte de listare, însă la prețul stabilit ulterior în urma IPO, pentru a da încredere pieței cu privire la operațiune și a stimula interesul altor investitori.

CORESPONDENȚĂ din Viena - Bernhard Spalt, noul CEO Erste: În România, riscul politic nu a scăzut față de anul trecut. Erste e foarte mulțumită de rezultatele BCR, dar îngrijorată de evoluțiile macroeconomice și politice CITEȘTE ȘI CORESPONDENȚĂ din Viena - Bernhard Spalt, noul CEO Erste: În România, riscul politic nu a scăzut față de anul trecut. Erste e foarte mulțumită de rezultatele BCR, dar îngrijorată de evoluțiile macroeconomice și politice

Borbely a mai spus că procesul de selecție a tuturor consultanților necesari listării, inclusiv a intermediarului ofertei de vânzare de acțiuni, va fi finalizat în iulie, moment în care variantele potențiale de listare vor fi puse pe masa Guvernului, care va trebui să decidă.

"Poate fi o listare duală, și la București, și la Londra, cum a fost în cazul Electrica SA, ceea ce ar aduce prestigiu mai mare. Însă se poate face cu deplin succes financiar și numai la București, unde BVB a devenit mai atractivă pentru investitori după dobândirea statutului de piață emergentă. Ne bucurăm de susținerea politică a Guvernului, ceea ce este foarte important. Ne dorim ca listarea să aibă loc anul acesta, să găsim o fereastră undeva înainte de Crăciun, pentru că după, între Crăciun și Anul Nou, nu se mai întâmplă nimic. Va depinde și de evoluțiile de pe piețele internaționale, sperăm ca până atunci să dispară și panica generată de coronavirus. Dacă nu se va putea, planul B este ca listarea să se facă foarte devreme anul viitor", a punctat Borbely.

Hidroelectrica a terminat anul trecut cu un profit operațional EBITDA de peste 3 miliarde lei, la o cifră de afaceri de 4,14 miliarde lei. Ca urmare a abrogării celebrei și controversatei OUG nr. 114/2018, acționarul minoritar FP și-a reevaluat în creștere participația de 20% din capitalul companiei, de la 4,144 miliarde lei în noiembrie 2019 la 4,886 miliarde lei în decembrie anul trecut. La 31 decembrie 2018, evaluarea era de 3,885 miliarde lei.

Speranță pentru clienții băncilor pentru locuințe: Un nou proiect pentru exonerarea de restituirea primelor de stat CITEȘTE ȘI Speranță pentru clienții băncilor pentru locuințe: Un nou proiect pentru exonerarea de restituirea primelor de stat

La această evaluare, întreaga companie ar valora circa 24,4 miliarde lei.

Hotărârea de Guvern privind strategia de privatizare a Hidroelectrica, adoptată inițial în 2013 și modificată ulterior în 2015 și 2017, prevede în prezent lansarea unei oferte publică de majorare a capitalului social prin aport de capital privat, în cadrul căreia cel mult 10% din acțiunile nou emise vor merge către salariații, membrii consiliului de administrație și pensionarii cu ultimul loc de muncă la societate.

"Societatea vinde prin oferta publică de majorare a capitalului social prin aport de capital privat un pachet de acțiuni nou-emise, în următoarele etape:a) majorarea capitalului social al societății cu un pachet de acțiuni nou-emise reprezentând 18,74% din capitalul social existent;b) acordarea dreptului de preferință de subscriere la prețul de vânzare al acțiunilor nou-emise în cadrul ofertei publice primare de acțiuni acționarilor privați existenți ai societății, asupra unui pachet de acțiuni nou-emise reprezentând 3,74% din capitalul social existent, proporțional cu cota deținută anterior majorării capitalului social. (...); c) inițierea unei oferte publice primare de vânzare de acțiuni prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pieței de capital, a unui pachet de acțiuni nou-emise reprezentând 15% din capitalul social existent anterior majorării capitalului social", prevede HG-ul menționat.

viewscnt
Afla mai multe despre
listare hidroelectrica
evaluare hidroelectrica
profit hidroelectrica
listare duala hidroelectrica
karoly borbely hidroelectrica