Indicele BET de la BVB închide anul în zona pragului de referință de 7.000 de puncte, unde se afla și în decembrie 2015, performanța anuală fiind de aproximativ 1%. Ovidiu Șerdean de la IFB Finwest spune că, dacă într-un an în care indicele Dow Jones Average Industrial de la New York a câștigat 14% bursa a performat atât de slab, atunci sunt slabe șanse pentru randamente mari pe termen scurt. Brokerul de la Deva oferă indicații de ordin tehnic pe care investitorii ar trebui să le urmărească.
Piețele externe de acțiuni închid anul într-un rally puternic, însă, la Bursa de Valori București, indicele BET abia a recuperat pierderile din prima parte a anului, pentru a oferi investitorilor un randam.
Este un aspect menționat de Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest. „În contextul în care locomotiva piețelor internaționale (bursa americană) a urcat cu 14% într-un an, iar indicele BET, într-o Românie cu creștere economică de 5%, abia inchide pe zero, care este probabilitatea ca noi să creștem decuplat de restul piețelor în situația în care acestea ar marca o scădere?”, lansează provocarea, pentru Profit.ro, Șerdean.
CITEȘTE ȘI Manager de fonduri: Cel mai mare pericol pentru Trump vine de pe bursăEl se așteaptă ca, dacă indicele american Dow Jones Average Industrial va forța pe termen scurt pragul de 20.000 de puncte, și indicele BET să poată ajunge la către zona de 7.300 de puncte, ce constituie prima rezistență importantă, în cazul în care reperul de 7.000 de puncte va fi trecut decisiv.
Dincolo de acest nivel este greu de crezut că va trece într-o primă fază la începutul anului, consideră Șerdean, care întrevede o corecție a indicelui Dow Jones al Bursei americane către nivelul de 18.000 de puncte, înainte de o atacare eventuală a unui nou maxim istoric, la 21.000 de puncte. El se așteaptă ca, în acest context, să avem și la BVB corecții.
Poveste din anul 2016
Nu este prima dată când Șerdean este reținut față de perspectivele de creștere. La finele anului trecut el avertiza, prin intermediul Profit.ro, că trendul ascendent conturat pe indicele BET în anii 2012-2014 este „obosit” și avertiza asupra unei posibile mișcări negative care să lovească, într-o primă fază, reperul de 6.800 de puncte și, apoi, zona de suport de la 6.000-6.100 de puncte. Existența unei formațiuni grafice de „cap și umeri” („head & shoulders”) avertiza asupra unui astfel de parcurs, al cărui obiectiv de preț a fost atins.
Scăderea a fost abruptă și a venit chiar în primele săptămâni ale anului, confirmând așteptările brokerului de la IFB Finwest. De asemenea, reperul de 6.000-6.100 de puncte a fost unul solid, iar cumpărătorii s-au activat de 3 ori de aici, în ianuarie, februarie și, ultima dată, pe panica ce a însoțit Brexit-ul din iunie și care a catapultat indicele către referința de 7.000 de puncte, așa cum se vede pe graficul atașat.
După o corecție intermediară, în cazul în care bursa de la New York se va duce din nou pentru a testa noi maxime, către nivelul de 21.000 de puncte, indicele BET mai poate urca. Argumente în favoarea unui astfel de parcurs ar fi perspectiva listării Hidroelectrica, a trecerii la statutul de piață emergentă, un nou an de creștere economică importantă, acompaniată de dobânzi reduse. Chiar și fuziunea cu Sibex, bursa de la Sibiu, poate aduce un nou suflu la BVB, dacă respectiva operațiune este administrată cum trebuie, spune Șerdean.
Vede o rezistență importantă în acest caz, în jurul nivelurilor de 7.600-7.700 de puncte pentru indicele BET, iar, într-un scenariu optimist, piața ar putea atinge 8.000 de puncte. „Nu văd să se ducă mai sus”, afirmă brokerul de la Deva.
Argumentul său este clar: la BVB nu am putut avea creșteri când produsul intern brut al României s-a majorat consistent, iar piețele externe au avut evoluții favorabile pentru activele de risc. Indicele Dow Jones Average Industrial are 14% anul acesta, dar, cu corecția intermediară de -2,4% în 2015, a avut o creștere de 8,2% și în 2014. În aceiași 3 ani, indicele DAX de la Frankfurt a avut o dinamică mai slabă, dar a terminat de fiecare dată „pe verde”. „Dacă noi nu am putut crește deloc, ar fi cam greu să creștem acum”, zice Șerdean, fondator acum 10 ani al primului club al investitorilor de portofoliu din România.
Acces la acțiuni ieftine. Oportunitate de cumpărare la 6.000-6.100 de puncte pe indicele BET
Reținerea sa principală este aceea că piața americană se află la maxime istorice după 8 ani de creșteri fără o corecție importantă și perspectiva unui trend descendent este una cât se poate de reală. „Nici americanii nu pot să crească la infinit.”
Dacă piețele mari de acțiuni se vor înscrie pe o traiectorie negativă, un suport intermediar pentru indicele BET ar fi cel de 6.500-6.600 de puncte, însă acesta este „fragil”. Regruparea la cumpărare ar urma să se facă tot în zona de 6.000-6.100 de puncte. Acolo ar urma să fie oportunitatea pentru investitori de a cumpăra acțiunile din componența indicelui BET ale companiilor care oferă dividend. Randamentul acestora ar urma să fie atractiv în contextul unui astfel de picaj.
CITEȘTE ȘI Avertismentul unui bancher față de bursa americană: „Mama tuturor piețelor supraevaluate”Scăderile ar putea fi alimentate de știri negative venite din China, de tensiuni politice, de consumarea Brexit și de impasul băncilor italiene. Neajunsul bursei românești rămâne acela că investitorii nu se pot proteja de scăderi printr-o piață a derivatelor funcțională, starea de acum fiind, practic, similară cu cea din anul crizei financiare 2008.
Șerdean nu exclude un parcurs precum cel de acum 8-9 ani la BVB. Și atunci economia duduia, iar în România este imposibilă o criză imobiliară având în vedere cererea mare de apartamente. Aceasta nu a împiedicat, însă, un șoc bursier care a dus – spre exemplu – acțiunea SIF Oltenia (SIF5) de la nivelul de 4,90 lei/acțiune la 0,30 lei/acțiune.
Brokerul de la Deva vede și o parte pozitivă în cazul unor ajustări masive ale prețurilor acțiunilor. Mulți dintre românii care dispun de economii și au arătat răbdare în acești ani vor putea intra pe bursă, cumpărând acțiuni ieftine și cu randamente atractive ale dividendelor. Ar fi, de departe, un moment de a cunoaște piața de capital mai nimerit decât pe maxime.
„Cea mai mare greșeala ar fi ca investitorul român să descopere bursa la final de trend crescător”, a conchis Șerdean.