A doua fază a majorării de capital de la operatorul portuar Comvex Constanța s-a desfășurat după metoda “Primul venit – primul servit”. Investitorii au venit și de la 12 noaptea pentru a subscrie la un preț de 4 ori mai mic decât cel de piață și de 10 ori sub valoarea contabilă.
Nu! Imaginea care ilustrează articolul nu este de la o panică bancară în care oamenii se reped să-și retragă banii din depozite după modelul a ceea ce s-a întâmplat în Marea Criză sau mai recent în Grecia. Este, de fapt, tabloul interesului pentru o operațiune de piață de majorare de capital. Investitorii au vrut să cumpere acțiuni ale operatorului portuar Comvex Contanța (CMVX) în ceea ce percep a fi un chilipir.
După ce în prima fază a majorării de capital au fost susbcrise, proporțional cu deținerile, numai 1,84 milioane acțiuni, a doua fază a majorării de capital social a scos la vânzare 4,15 milioane acțiuni la un preț de 2,51 lei/acțiune. Acesta este cu 77,39% sub ultimul preț de 11,10 lei/acțiune pe piața AeRO, și de peste 10 ori mai mic decât cel de aproximativ 26 de lei al valorii unitare contabile.
Cum oferta s-a derulat după metoda „primul venit – primul servit”, oamenii au făcut coadă la punctul de subscriere din București, iar lista de ordine a fost întocmită de ieri, cu oameni înscriindu-se încă de noaptea trecută.
Ideea că oamenii nu vin pe bursă din lipsă de cultură investițională, vehiculată de profesioniști ai pieței de capital, este contrazisă. Atunci când există randamente mari, oamenii sunt dispuși să stea în frig sau chiar să formeze coada de la 12 noaptea.
Participanții la oferta Comvex au dansat aproape tot timpul de pe un picior pe altul. Nu de entuziasm pentru că sunt pe cale să facă o afacere bună, ci de frig. La -1 un grad Celsius, oamenii au stat în această dimineață la coadă în fața agenției Floreasca City a Raiffeisen Bank de la lângă clădirea Sky Tower.
Ești pe listă, deci exiști
Dumitru, investitor cu experiență de aproape 20 de ani pe piața de capital românească a ajuns de la ora 8.10, dar este abia la jumătatea listei. A fost și ieri la ora 21.00, dar nu și-a dat seama că se făcuse o listă.
Lista este esențială. Cineva de la coadă glumește că ar trebui păstrată și înmânată intermediarului fiind un veritabil document oficial al operațiunii de piață. Majoritatea investitorilor sunt ironici față de metoda ofertei și simt că sunt aruncați cu 10-15 ani în urmă, în perioada cuponiadei.
Încrezători că este o ofertă foarte bună
Am zărit și persoane publice, între care fostul ministru al Finanțelor Publice, Bogdan Drăgoi, și președintele Asociației Brokerilor, Dan Paul. Ultimul ne spune că a venit încă de la ora 12.00 noaptea pentru a se asigura că va putea să subscrie. Consideră că este o ofertă atractivă: “În afară de frig, totul e bine.”
CITEȘTE ȘI MedLife intră în piață la un preț de 26 lei/acțiune al ofertei publice, care situează valoarea companiei la 115 milioane euroPrima persoană pe listă a fost înscrisă încă de ieri de la ora 13:15. Există anticipări pozitive.Unul dintre investitorii participanți la operațiune, și el cu mare experiență pe bursa locală, ne spune și zvonul care îi face să fie încrezători. La prima fază de subscriere, acționarul majoritar special nu a subscris pentru a rămâne disponibile mai multe acțiuni în faza a doua, unde reprezentanții majoritarului vor să subscrie ca persoane fizice. „Nu știm câte acțiuni vom prinde noi ăștialalți”, ne spune domnul care a sosit abia după ora 9.00 și este penultimul pe listă.
Premium banking, dar afară în frig
Participanții dau vina și pe intermediarul Raiffeisen Bank, despre care spun că a organizat prost operațiunea. Doar câte 3 investitori pot intra în incinta băncii, restul stând afară în frig. „Nu aveți locuri să ne lăsați înăuntru? Nu aveți o încăpere...ceva?”, spune o doamnă care este mandatar din partea unui investitor persoană juridică. A venit de la 8:28, ne spune în joc de glezne.
Oamenii sunt și mai iritați când o persoană de la agenția bancară respectivă încă mai vine să îi certe pentru că stau în ușă împiedicând accesul clienților. „Păi ce? Noi nu suntem clienți?!”, sunt contrariați participanții la operațiunea de piață.
Regulile fuseseră afișate încă dinainte, că nu vor intra în incinta unității bancare decât 3 persoane, dar tot sunt nemulțumiți. În mod ironic, anunțul afișat afară le indică oamenilor care vor să cumpere acțiuni Comvex să se îndrepte către punctul de Premium Banking.
„Înghețăm aici de frig afară”, spune reprezentanta companiei care vrea să facă subscrierea. „Ne țineți aici, ditamai banca de succes...” Are un zâmbet ironic, dar pe față i se citește suferință. Frigul i-a înroșit deja nasul, semn că nu protestează doar de dragul protestelor.
Cum de ASF a aprobat un asemenea prospect?
Nemulțumirile se îndreaptă, însă, în principal către reglementatorul pieței, Autoritatea de Supraveghere Financiară. „ASF-ul să mai aprobe majorări din astea”, spune ironic unul dintre participanții la ofertă. „Nu au auzit de alocare pro-rata sau de oferte pe paliere de preț...”
Acționarii Comvex sunt mulțumiți că prima etapă a majorării de capital le-a permis să-și mențină cota, dar cred că și acțiunile rămase nesubscrise ar fi trebui puse în vânzare într-un mod mai aproape de o piață de capital civilizată: „ASF nu ar trebui să aprobe asemenea prospecte?”
CITEȘTE ȘI AAGES, producător de instalații cu cifră de afaceri de 5 milioane pe euro, vrea să se listeze la BVBDumitru este pățit. La oferta de majorare de capital de la Prodplast Imobiliare nu a mai apucat să subscrie, deși zice că a venit primul. Era o listă făcută în prealabil și pe care era doar omul de afaceri Florin Pogonaru, care a subscris toată oferta. Ca să se asigure, la următoarea ofertă, demarată de același acționar majoritar, la Nord București (NORD), a venit încă de la ora 12.00 noaptea la sediul casei de brokeraj. Erau cât pe ce să îl sară din nou, dar când a protestat mai vehement l-au lăsat să subscrie. „Era civilizat atunci... Măcar stăteai înăuntru”, zice investitorul care este bine echipat pentru a face față frigului.
O ofertă pe bază de dat din coate
Comvex și-a motivat majorarea de capital prin nevoia de a obține bani în vederea construirii unui nou terminal pentru cereale. Traficul maritim pe acest segment a urcat din nou, spune compania.
Investitorii vor să îi ajute cu banii pentru că mizează că va fi și în câștigul lor. Sunt însă contrariați că se folosesc în continuare astfel de metode prin care investitorii sunt chemați să stea la cozi. „Peste tot este așa”, spune descumpănit un investitor.
Nu mai puțin de 2 participanți de la oferta Comvex vor să participe și la oferta de la Mercur Craiova (MRDO), unde, de asemenea, ASF a aprobat un prospect potrivit căruia trebuie să mergi personal la Craiova pentru a putea face subscrierea.
Se va face la sediul SSIF Voltinvest de la Craiova și nu este aceptat nici măcar subscrierea prin mandatar. Trebuie să bați drumul până acolo. „Și încă este la o companie care se află în proprietatea SIF Oltenia, societate dedicată bursei!”, spune un investitor. La Mercur Craiova, într-adevăr, conform datelor publicate pe portalul Bursei de Valori București, SIF Oltenia are o participație de 93,37%. „Sunt în așa fel făcute încât să descurajeze participarea”, este concluzia altui investitor.
Tot la sediul Voltinvest s-a făcut și oferta de majorare de capital de la Comcereal Tulcea (CTUL). Este culmea că investitori din Tulcea, orașul unde operează societatea, au trebuit să se deplaseze personal până la Craiova pentru a subscrie sume care abia depășeau costurile de transport.
Operațiunea de subscrierea merge relativ repede, câte 5-6 minute pentru fiecare acționar Comvex, însă unii nu au plata făcută și aceasta a mai prelungit așteptarea. Când plecăm mai sunt încă vreo 6-7 oameni în frig. Impresia este că bursa a fost aruncată în preistoria ei. Primul venit-primul servit, dar și ultima bursă.