Indicele reprezentativ BET a urcat pe un nou maxim post-criză, traversând cu succes etapa de volatilitate din piețele financiare internaționale. Avansul este susținut de creșterile unor acțiuni care au avut rezultate financiare bune în primul trimestru și chiar în anticiparea ridicării statutului bursei locale la nivelul de piață emergentă, spune Claudiu Cazacu de la X-Trade Brokers. El avertizează, însă, că sunt riscuri care se văd la orizont pentru un nou val de scăderi. „Este greu de imaginat că vom reuși să înotăm împotriva curentului.”
Bursa de Valori București și-a menținut tonusul pozitiv și la acest debut de săptămână, după ce în precedentele 5 sesiuni a marcat cea mai bună perioadă a anului, cu o activitate de tranzacționare de peste 500 de milioane de lei și listarea unui nou emitent, Digi Communications (DIGI). Rulajele s-au menținut bune, echivalentul a 35,43 milioane lei (7,77 milioane euro), pe piața de acțiuni, în condițiile unei tendințe pozitive a cotațiilor, o robustețe a pieței locale în fața unei etape de nervozitate mai mare pe piețele financiare internaționale.
Înainte de a-l întreba pe Claudiu Cazacu, Chief Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex XTB România, despre piețele mari unde își are expertiza, i-am cerut un punct de vedere despre cum s-a văzut ședința de la BVB. „Primul meu gând e că au scăzut volumele pe Digi”, este primul răspuns.
Într-adevăr, după sesiunile de miercuri și marți, când transferurile pe noul emitent de la cota BVB au fost de 109,24 milioane lei și, respectiv 62,82 milioane lei, și o menținere la niveluri bune joi și vineri, astăzi schimburile cu titlurile Digi s-au situat la 3,38 milioane lei, într-o ședință în care acțiunile au revenit peste prețul ofertei publice pentru o închidere la nivelul de 40,80 lei/acțiune, în urcare cu 2,77% peste referință. „Încetul cu încetul se normalizează piața”, spune Cazacu.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Micii investitori merg cu reclamații la BNR și ASF pentru oferta DigiLa BVB climatul favorabil nu se regăsește doar la nivelul activității de tranzacționare, ci și la cel al aprecierii cotațiilor. Indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,22%, până la nivelul de 8.504,31 puncte, un nou maxim post-criză, în timp ce indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,24%.
„Este o piață care se comportă cu o treaptă mai matur sau mai rațional decât o făcea anul trecut”, comentează Cazacu de la XTB, arătând că piața recompensează mai bine companiile care au anunțat profituri bune. „Piața noastră e în etapa unor diferențieri ale titlurilor lichide în baza rezultatelor la T1.”
Tranzacții de aproape 19 milioane lei pe acțiunile bancare, SIF-uri și FP
Aproximativ jumătate din tranzacțiile de la BVB au fost realizate pe acțiuni din segmentul financiar, bănci și fonduri închise. Cel mai lichid emitent de la cota BVB a fost Fondul Proprietatea (FP), care a adunat schimburi de 7,44 milioane lei, într-o zi în care cotația a urcat cu 0,55%, până la prețul de 0,9150 lei/acțiune. Este un avans care a favorizat creșterea cu 0,41% a indicelui financiar BET-Fi pentru o închidere la nivelul de 32.678,84 puncte. Pe un emitent din componența acestuia, SIF Moldova (SIF2), s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 1,33 milioane lei.
Interes a existat și pentru acțiunile bancare. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au însumat transferuri de 4,50 milioane lei, pe fondul unei aprecieri cu 0,36% a cotației, până la nivelul de 2,7750 lei/acțiune care face din instituția de credit cea mai valoroasă bancă din România, la o capitalizare bursieră de 10,12 miliarde lei (2,22 miliarde euro). Banca având cele mai mari active din sistem, BCR, fusese evaluată de Deloitte la 8,76 miliarde lei (1,92 miliarde euro) în vederea derulării unei oferte de preluare la acest început de an.
Față de BCR, la o capitalizare de piață de 9,00 miliarde lei (1,97 miliarde euro), chiar și BRD Groupe Societe Generale (BRD) este mai valoroasă. Astăzi titlurile băncii au închis la prețul de 12,92 lei/acțiune, în urcare cu 2,54%, pe volume echivalente cu 3,66 milioane lei.
Vin investitorii care vor să cumpere înaintea fondurilor axate pe piețele emergente
O parte din cumpărările de la BVB, spune Cazacu, deja se fac de către investitori în așteptarea ridicării statutului său la nivelul de piață emergentă. După listarea Digi, se prefigurează că un astfel de moment va surveni, indiferent de listarea Hidroelectrica. Bursa locală are deja 4 emitenți care îndeplinesc cerințele MSCI pentru capitalizare și free-float, iar o promovare a pieței locale de capital ar putea atrage noi fonduri către companiile românești de la fondurile nerezidente active pe emergente. „Interesul este cumva și în anticiparea acestei mișcări”, zice analistul financiar.
Atenție la impactul câștigurilor excepționale!
Una dintre companiile care atinge reperele MSCI este OMV Petrom (SNP), ale căror titluri s-au corectat ex-dividend cu 2,97%, închizând la prețul de 0,3265 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 3,39 milioane lei. Este un recul care a influențat negativ și indicele energetic BET.NG care a pierdut 0,31%. Cazacu spune că societatea a obținut rezultate bune, însă atrage atenția investitorilor să urmărească pentru toți emitenții din sectorul energetic nu au realizat la T1 performanțe excepționale, care să nu poată fi replicate și în trimestrele ulterioare. Prețul petrolului a atins astăzi un maxim al ultimei luni, în zona de 54,20 dolari/baril pe țițeiul Brent, însă analistul de la XTB nu se așteaptă să reziste mult timp la niveluri ridicate.
CITEȘTE ȘI Asociația Participanților în Fondurile de Pensii solicită Parlamentului examinarea amănunțită a mandatului lui Negrițoiu la ASFO dinamică similară la acest început de an au avut-o și titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care astăzi au închis pe un maxim al ultimelor 18 luni, de 33,20 lei/acțiune, în urcare cu 1,22%, pe tranzacții de 2,81 milioane lei. Tot pe maxime, la prețul de 416,00 lei/acțiune, se regăsesc și titlurile Transgaz (TGN) care au cumulat volume echivalente cu 1,81 milioane lei. Interes a existat și pe titlurile Transelectrica (TEL) care au adunat schimburi de 1,16 milioane lei într-o zi în care au staționat la prețul de 32,00 lei/acțiune.
Întărirea monedei euro, vânt din față pentru bursele europene
Mișcarea acțiunilor în acord cu performanța companiilor este considerată drept „un pas microscopic în direcția corectă” de către Cazacu, chiar dacă „volumele sunt mult prea mici față de ce ar trebui să fie”. Robustețea pieței românești din aceste zile ar putea fi pusă la încercare de o eventuală întoarcere a piețelor internaționale, avertizează el. „Este greu de imaginat că vom reuși să înotăm împotriva curentului.”
CITEȘTE ȘI Nassim Taleb: Globalizarea este o epavă. Va fi mai rău decât în 2007, pentru că bursa va cădea și mai de susÎn mod normal, aprecierea monedei unice europene în raport cu valuta SUA până la un maxim în zona de 1,1240 dolari pentru un euro și perspectiva avansată de cancelarul Germaniei Angela Merkel că euro este prea slab limitează potențialul burselor europene pe care sunt listate multe companii exportatoare, mai spune reprezentantul XTB.
Ziua a fost neconcludentă pentru piețele europene: -0,29% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,34% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,03% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,15% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,62% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,11% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,31% pentru indicele PX de la Praga.
Alertă pentru burse din zona politicii monetare
Oscilațiile puternice de la jumătatea săptămânii trecute pe piața americană a avertizat investitorii că volatilitatea la cele mai scăzute niveluri din 1993 încoace, conform indicelui VIX din piața opțiunilor, nu reprezintă o imagine corectă., spune Cazacu. „Riscurile nu sunt neapărat la minime istorice. Este o divergență majoră.” El spune că există un orizont plin de riscuri și acum piețele bursiere doar nu intr pe un trend descendent pentru că există un grup de „optimiști încăpățânați” care nu cedează.
Cazacu apreciază că din toamnă ar trebui ca piețele să arate slăbiciune și, în cele din urmă, să intre în declin. Chiar dacă nu se materializează niciun scenariu negativ (eșec al programului fiscal în SUA, impas în Europa, un șoc în Germania, prăbușirea petrolului, conflict major și tensiuni geopolitice), va fi suficientă politica monetară mai restrictivă pe dolar (atât din punct de vedere al ratelor de dobândă, cât și al injecțiilor cantitative) pentru a imprima burselor cel puțin o etapă de corecții majore, dacă nu un trend scăzător.