Bursa românească nu vrea să scadă. Rezistă și la vânzările de pe extern, și la loviturile primite de fondurile de pensii care cumpără acțiuni

Bursa românească nu vrea să scadă. Rezistă și la vânzările de pe extern, și la loviturile primite de fondurile de pensii care cumpără acțiuni
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 aug 2017

Pe fomndul unui rulaj de vacanță, la BVB, indicii au avut azi o sesiune bună, menținându-se aproape de maximele post-criză. Este o robustețe a pieței care a rezistat și la deprecierile din piețele europene de la jumătatea acestei veri, iar acum și perspectivei unei tăieri drastice a contribuțiilor către fondurile de pensii, ceea ce lovește în cei mai constanți cumpărători de acțiuni.

Când putea primi un brânci, piața s-a încremenit. Investitorii nu au reacționat astăzi la confirmările premierului Mihai Tudose potrivit cărora sunt în discuții cu reprezentanții fondurilor de pensii administrate privat pentru o plafonare a contribuțiilor către acest așa-numit Pilon 2. A fost o rezistență a pieței după ce bursa a suferit scăderi semnificative în luna iunie când ministrul de Finanțe Ionuț Mișa a scos din dulapul guvernamental stafia desființării fondurilor de pensii.

Urmărește-ne și pe Google News

Deocamdată, jucătorii de la BVB au ales doar să ia mâna de pe butoane, în așteptarea unor clarificări. Acest lucru s-a reflectat în activitatea de tranzacționare, rulajul pieței de acțiuni de 11,80 milioane lei (2,57 milioane euro) fiind unul dintre cele mai slabe din acest an. Remarcabil, doar 2 emitenți au depășit o un reperul de 1 milion de lei la nivelul tranzacțiilor.

Și bancherii de pe Wall Street anticipează că se apropie o nouă criză economică CITEȘTE ȘI Și bancherii de pe Wall Street anticipează că se apropie o nouă criză economică

Este o apatie indusă și de piețele externe. Indicii principali europeni au avut oscilații mici: -0,18% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,08% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,17% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,11% pentru indicele DAX de la Frankfurt. Chiar și contractele forward pe petrol, unul dintre cele mai volatile instrumente ale perioadei a avut variații mici, cotația țițeiului Brent fluctuând în zona de 52,20-52,60 dolari/baril. La nivel regional, sesiunea a fost pozitivă, dar amplitudinea aprecierilor a fost moderată: +0,63% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,15% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,23% pentru indicele PX de la Praga.

La București, sub aspectul dinamicii, conectarea a fost cu Europa Centrală și de Est și nu cu bursele mature. Astfel, indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,36%, până la nivelul de 8.378,93 puncte, iar indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,35%. Câștigul săptămânal este de 0,91%.

EXCLUSIV Noi companii de stat, scutite de obligația unui management corporativ. Senatorii au scutit deja TAROM, RA-APPS și alte companii neperformante CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noi companii de stat, scutite de obligația unui management corporativ. Senatorii au scutit deja TAROM, RA-APPS și alte companii neperformante

Este o apreciere apărută pe volume mici. Cel mai lichid emitent, Banca Transilvania (TLV), abia a adunat tranzacții de 3,51 milioane lei, într-o zi în care titlurile sale au urcat cu 0,20%, până la prețul de 2,4850 lei/acțiune.

Al 2-lea rulaj al zilei, de 1,65 milioane lei, l-au avut titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au închis în creștere cu 1,13%, la prețul de 31,35 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de12,08 miliarde lei (2,63 miliarde euro). După ultima ofertă publică de vânzare derulată de Fondul Proprietatea la producătorul de gaze naturale acum aproape 2 ani, titlurile Romgaz au devenit cel mai lichid emitent al sectorului energetic, al cărui indice BET-NG a avut astăzi cea mai importantă amplitudine a aprecierii, de 0,56%.

O dinamică ceva mai redusă, +0,43%, a avut-o indicele energetic BET-FI, care a închis la nivelul de 35.472,74. Cel mai important titlu din structura sa, cel al Fondului Proprietatea, s-a apreciat astăzi cu 0,57%, până la prețul de 0,8750 lei/acțiune, pe a 3-a activitate de tranzacționare a zilei, de aproximativ 922.000 de lei.

Ce creșteri a adus Macron din Franța

Titlurile Turbomecanica (TBM) au atins un nou maxim, de 0,3160 lei/acțiune, pe a 4-a valoare de tranzacționare din acest an, de aproape 969.000 de lei. Sunt creșteri alimentate de așteptările pieței că societatea va beneficia de programele de înzestrare ale Ministerului Apărării Naționale, iar vizita președintelui Franței Emmanuel Macron la București a potențat aceste poziții.

În același trend putem include și parcursul cotațiilor companiei IAR Ghimbav (IARV). După aprecierea de 4,99% de ieri, cotația a urcat și astăzi cu 0,24%, până la prețul de 8,44 lei/acțiune, care conferă producătorului de elicoptere o capitalizare de piață de 159,34 milioane lei (34,74 milioane euro). Compania a publicat astăzi un anunț potrivit căruia și-a extins la 15 ani cooperarea cu Airbus Helicopters la 15 ani, devenind principalul contractor de elicoptere H215M pentru comenzi viitoare ale Ministerului Apărării.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
banca transilvania
romgaz
iar brasov
turbomecanica