Activele fondului suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, au depășit 1 trilion de dolari pentru prima dată în istorie

Activele fondului suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, au depășit 1 trilion de dolari pentru prima dată în istorie
scris 22 aug 2017

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a depășit, în premieră, valoarea de 1.000 miliarde de dolari, în condițiile în care a raportat cel mai bun semestru din istoria sa, susținut de performanțele solide ale portofoliului de acțiuni.

Norges Bank Investment Management (NBIM), divizia băncii centrale a Norvegiei care se ocupă cu administrarea Fondului Global de Pensii Guvernamentale, a anunțat marți un câștig record pentru primele șase luni ale anului, de 499 miliarde coroane norvegiene (63,14 miliarde dolari), corespunzător unei rentabilități a investițiilor de 6,5%, scrie MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News

La finele lunii iunie, valoarea de piață a fondului era de 8.020 miliarde de coroane (1.010 miliarde dolari).

EXCLUSIV Bugetul va pierde peste 3 miliarde lei prin transferul acțiunilor la circa 30 companii către Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetul va pierde peste 3 miliarde lei prin transferul acțiunilor la circa 30 companii către Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții

Pragul de 1 trilion de dolari a fost atins în pofida presiunilor cu care se confruntă fondurile suverane din întreaga lume, în condițiile în care dobânzile ultrascăzute afectează randamentele, iar ieftinirea barilului de petrol erodează veniturile țărilor dependente de industria petrolieră.

“Piețele de capital au evoluat extrem de bine de la începutul anului, iar randamentul fondului în primele două trimestre s-a situat la 6,5%. Rezultă un randament total de 499 miliarde de coroane, cel mai bun randament semestrial în coroane norvegiene din istoria fondului”, spune Trond Grande, vicepreședintele NBIM.

Investițiile în acțiunile companiilor au generat un randament de 3,4% pentru fondul suveran al Norvegiei, în timp ce plasamentele în instrumente cu venit fix și portofoliul imobiliar nelistat au dat randamente de 1,1% și, respectiv 2,1%.

Este puțin probabil ca astfel de randamente să se repete în viitor, a avertizat Grande, care a precizat că randamentul record din prima jumătate a anului a fost atins “în principal datorită faptului că fondul a devenit atât de mare”.

De altfel, valoarea de piață a fondului a scăzut între timp sub pragul de 1 trilion de dolari înregistrat la finele primului semestru, ajungând, marți, la 7.700 miliarde coroane (peste 974 miliarde dolari).

Înființat în 1996, fondul suveran al Norvegiei deține participații la aproximativ 8.990 de companii din 77 de țări, acoperind 1,3% din acțiunile companiilor listate pe bursele internaționale. La nivel european, portofoliul fondului include dețineri la 2,3% din totalul companiilor listate.

viewscnt
Afla mai multe despre
norvegia
fond suveran
active
randament