Bursa românească menține până la finalul săptămânii tendința pozitivă, dar închide tot sub maximul post-criză

Bursa românească menține până la finalul săptămânii tendința pozitivă, dar închide tot sub maximul post-criză

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

scris 10 ian 2020

Indicii bursieri de la BVB s-au păstrat pe o traiectorie ascendentă, urmând tendința burselor mari ale lumii, dar la volumele au rămas reduse, semnificativ sub media ultimilor 3 ani.

Maximul din anul 2007 al Bursei de Valori București rămâne un reper pe care investitorii activi în piața locală au temeri să îl atace. Va fi sustenabil dacă va fi atins? Nu cumva va urma o nouă prăvălire a cotațiilor? Ce rost are să îl forțăm pentru că dividendele oricum sunt bune... Dacă mergem la 10.000 de puncte pe indicele BET am fi oarecum în contratimp, pentru că bursele nu au cum să mai ducă mult trendul multianual care deja este foarte vechi. Dacă indicii americani se corectează cu 20-40%, ce se va întâmpla pe bursa românească?

Urmărește-ne și pe Google News

Sunt întrebări și îndoieli care au sens și prin această prismă, ezitarea jucătorilor activi la BVB de a ataca vârful precriză este înțeleasă. S-a văzut și în sesiunea de azi. Deși indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York a bătut, la niveluri peste 29.000 de puncte, noi recorduri din istoria sa de un secol, la București nu a avut cine să împingă piața.

După confirmarea către Profit.ro, Exxon Mobil reiterează că negociază ieșirea din proiectul Neptun Deep și spune că încă nu a găsit un cumpărător CITEȘTE ȘI După confirmarea către Profit.ro, Exxon Mobil reiterează că negociază ieșirea din proiectul Neptun Deep și spune că încă nu a găsit un cumpărător

Ordinele de cumpărare nu s-a aglomerat. Rulajul pieței de acțiuni de numai 27,29 milioane lei (5,71 milioane euro) este cu aproape 40% sub activitatea de tranzacționare medie care a adus bursei românești promovarea la statutul de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell printr-o decizie din luna septembrie a anului trecut.

Acesta este contextul în care impulsul de creștere de ieri nu a fost urmat de o sesiune care să confirme o secvență pozitivă. Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,17%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,13%, până la nivelul de 9.952,83 puncte. Tendul ascedent rămâne robust sub aspect tehnic, susținut de mediile mobile în urcare și de parcursul fără greșeală din punctul de vedere al teoriei lui Dow, cu maxime și minime din ce în ce mai ridicate.

Bursa românească menține până la finalul săptămânii tendința pozitivă, dar închide tot sub maximul post-criză

Dacă reactivările la cumpărare din minimele locale este destul de promtă, iar media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) a funcționat ca suport dinamic în acest trend, în schimb atacarea maximelor se face timid. De regulă, încă din pirmăvara anului trecut, orice nou maxim a fost imediat amendat de o ședință de corecții sau chiar de o sevență de retragere mai amplă. Astăzi, indicii nu au trecut „pe roșu”, dar avansul anemic trădează slăbiciune.

Nici nu există motoarele care să catapulteze un elan bursier pe noi maxime ambițioase ale ultimilor peste 10 ani. Deja scumpe la o capitalizare bursieră a instituției de credit de 13,64 miliarde lei (2,85 milioane euro), titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,19%, în linie cu media pieței, până la prețul de 2,6150 lei/acțiune, pe cele mai mari transferuri ale sesiunii, de 8,00 milioane lei.

EXCLUSIV Mid Europa Partners a renunțat, deocamdată, să vândă rețeaua de sănătate Regina Maria. Camera de date, închisă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mid Europa Partners a renunțat, deocamdată, să vândă rețeaua de sănătate Regina Maria. Camera de date, închisă

În contextul în care abia au atins un maxim istoric în ultima zi de tranzacționare a anului trecut, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,42%, până la prețul de 1,2050 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 6,14 milioane lei. Sub aspectul dinamicii, o zi mai bună au avut-o titlurile SIF, ceea ce a favorizat o creștere de 0,81%, peste performanța medie a pieței, a indicelui financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 47.993,05 puncte.

Prin contrast, celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția companiilor din sectorul energetic și de utilități, a coborât cu 0,23%. Este în primul rând, rezultatul corecției de 0,44% a celor mai importante titluri din structura sa, cele ale OMV Petrom (SNP), care s-au stabilizat la prețul de 0,4480 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei. Al 2-lea acționar al companiei petroliere, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a solicitat convocarea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor pentru a o înlocui pe Sevil Shhaideh, prima propunere de premier a PSD după alegerile parlamentare din anul 2016.

La același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 0,14%, până la prețul de 36,50 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,69 milioane lei, iar titlurile Conpet Ploiești (COTE) au staționat la prețul de 80,00 lei/acțiune, pe o activitate în echivalent cu puțin sub 1 milion de lei, peste media obișnuită a acestui emitent.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
conpet