Deși indicele BET a atins noi maxime ale ultimelor 2 luni, impulsul a venit pe o activitate în declin, în mare parte debalansată către transferurile de tip deal.
Tendința pozitivă pe termen scurt de la Bursa de Valori București a avut o confirmare în prima ședință de tranzacționare a acestei săptămâni, în care pe medie piața a câștigat cu puțin peste 1 procent. Un rol important în acest avans îl are aprecierea de 2,90% a titlurilor Băncii Transilvania (TLV) care au închis la prețul de 1,9900 lei/acțiune o zi în care acestea au cumulat schimburi de 3,00 milioane lei. A fost mai degrabă rezultatușl unei milșcări de recuperare pentru că acțiunile celei mai mari bănbci românești nu s-au cuplat bine în sesiunile precedente la raliul bursier condus de societățile din zona energie.
Acestea subperformase chiar și titlurilor BRD Groupe Société Générale (BRD). Astăzi a fost rândul acestora să stea, cotația de închidere de 11,60 lei/acțiune fiind aceeași cu cea de vineri, într-o ședință cu transferuri de 2,29 milioane lei. Tot pe segmentul bancar, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la BVB, au coborât cu 0,23%.
CITEȘTE ȘI Proiect adoptat în primă etapă: Statul nu va putea înstrăina participațiile la companii timp de 2 ani. Va căuta, în schimb, să dețină mai multe acțiuni la companiile existentePentru tractarea pieței importantă a fost și creșterea de 1,18% a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), care au închis în zona maximelor, la prețul de 1,2850 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,55 milioane lei. Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,09%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 1,12%, până la nivelul de 8.688,36 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai tranzacțonate acțiuni românești se află pe un impuls pozitiv la evadarea dintr-o formațiune de triunghi ascendent, evidențiată pe graficul atașat.
Nu este, însă, un parcurs însoțit de lichiditate. Rulajul pieței de acțiuni abia a fost de 32,44 milioane lei (6,70 milioane euro), însă și acesta asigurat în proporție de aproape o treime de transferuri din piața deal. Cele mai mari dintre acestea a fost efectuat cu un număr de 2,97 milioane acțiuni Prodplast București (PPL), reprezentând 17,43% din capitalul social al emitentului. Dimensiunea participației este similară cu cea raportată la 9 martie de SIF Oltenia (SIF5). Schimbul a fost efectuat la prețul de 2,52 lei/acțiune, cu 3,82% sub referință, ceea ce situează valoarea acestuia la 7,50 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Prodplast vinde prin Biodeck pe piața produselor biodegradabile și își ameliorează profitabilitatea la T1Tot pe piața deal au fost transferate 6,70 milioane acțiuni OMV Petrom (SNP) pentru suma de 2,29 milioane lei. Sectorul energetic, în ansamblu, a predat ștafeta, cu o performanță a indicelui BET-NG de 0,58%, inferioară mediei pieței, dar și cu un recul la nivelul volumelor. Cel mai mare interes, în echivalent 1,93 milioane lei, a existat pe titlurile Electrica (EL) care au avut un salt de 2,83%, până la prețul de 10,90 lei/acțiune.
Tranzacții peste reperul de 1 milion de lei am mai consemnat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au staționat la prețul de 31,60 lei/acțiune și pe cele ale Transgaz (TGN) și Nuclearelectrica (SNN), care au câștigat fiecare cu puțin peste un procent până la prețurile de 293,00 lei/acțiune și, respectiv 18,80 lei/acțiune.
Pe segmentul financiar, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au revenit la tranzacționare după o etapă de echivoc din care a ieșit cu un nou nume de director general în persoana fostului președinte al Depozitarului Central, Marius Moldovan. Cotația a avut o explozie de 14,01%, până la prețul de 0,3580 lei/acțiune, trăgând în sus indicele fondurilor închise de investiții BET-FI. Acesta a urcat cu 2,76%, până la nivelul de 44.320,56 puncte.