De la căderea Guvernului, indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, abia a pierdut un procent. Andrei Rădulescu, Economist Senior la Banca Transilvania, observă "rezistența la intensificarea crizei politice pe plan intern, în contextul demisiei premierului".
Astăzi am consemnat la Bursa de Valori București o ședință de scăderi moderate pe fondul unor rulaje de 25,7 milioane lei pe segmentul acțiunilor. Indicele BET-FI, al titlurilor financiare, a suferit o depreciere de 0,80%, până la nivelul de 30.857,37 puncte, însă reculul indicelui BET a fost doar la jumătate (-0,40%), valoarea de închidere situându-se la 7.290,21 puncte. De altfel, de la escaladarea tensiunilor din societatea românească după tragedia de la clubul "Colectiv", indicele principal de la BVB nu a pierdut decât un procent, o corecție mai degrabă nesemnificativă față de aprecierile robuste de la finele lunii trecute. "Piața de acțiuni de la București a consemnat evoluții pozitive în perioada recentă, determinate, în principal, de ameliorarea climatului investițional pe piețele financiare internaționale. Totodată, se evidențiază rezistența la intensificarea crizei politice pe plan intern, în contextul demisiei premierului", a declarat pentru Profit.ro Andrei Rădulescu, Economist Senior la Banca Transilvania. Un grafic prezentat de acesta, ne spune însă că, la o bază de calcul anualizată, Bursa de Valori București subperformează indicilor Bursei de la New York și a principalelor acțiuni europene.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe primul loc în topul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 10,63 milioane lei, s-au regăsit acțiunile Fondului Proprietatea (FP) care au scăzut cu 1,31%, până la prețul de 0,828 lei/acțiune. Pe acest emitent știrea zilei a fost aceea că grupul Elliott a achiziționat vineri, la un preț de 0,8383 lei/acțiune, un pachet de titluri ale Fondului în valoare de 3,4 milioane lei (830.000 dolari).
Al doilea rulaj al zilei, cu transferuri în valoare de 4,85 milioane lei, s-a întregistrat pe acțiunile Băncii Transilvania (TLV) care au continuat în linia parcursului pozitiv al ultimei perioade cu un avans de 1,15%, până la prețul de 2,63 lei/acțiune. Titlurile Romgaz (SNG) continuă să staționeze în zona minimelor de la listare și până în prezent, valoarea de închidere a ședinței de astăzi - în care pe acest emitent s-au realizat tranzacții de 3,6 milioane lei - fiind de 29,2 lei/acțiune. În rest, doar titlurile Electrica (EL) au mai depășit o valoare a schimburilor de un milion de lei, acestea suferind o corecție de 0,17%, până la prețul de 12,08 lei/acțiune.
Pe segmentul deal rulajul a fost de 3,1 milioane lei, realizat din două tranzacți speciale cu acțiuni OMV Petrom (SNP) și Transgaz (TGN). Sezonul de raportări financiare a imprimat reacții în piețe, spune Rădulescu care punctează "creșterea volumelor de tranzacționare pe parcursul ultimelor săptămâni, evoluție influențată de revenirea optimismului pe piețele globale după ajustările din vară, de intrarea economiei interne într-un nou ciclu, dar și de reformele din sfera piețele de capital din ultimii ani."
Din perspectiva internațională piețele de capital au resimțit în prima săptămână din noiembrie dinamica indicatorilor macroeconomici din principalele blocuri economice ale lumii (inclusiv semnalele de politică monetară lansate în cadrul discursurilor Președinților Rezervei Federale și Băncii Centrale Europene), dar și raportările financiare trimestriale ale companiilor, spune economistul de la Banca Transilvania.
Informațiile din zona politicilor monetare au fost divergente. Astfel, șefa băncii centrale a SUA, Janet Yellen, a subliniat că economia americană prezintă o performanță bună în prezent și a semnalat că Fed ar putea iniția noul ciclu monetar (prin majorarea ratei de dobândă, pentru prima oară din 2006) în cadrul ultimei ședințe din 2015 (la jumătatea lunii decembrie). Acest scenariu este susținut de dinamica pieței forței de muncă în luna octombrie (datele comunicate vineri după-amiaza indică accelerarea procesului de creare de locuri de muncă (la o creare netă de 271.000 slujbe) și scăderea ratei șomajului la 5%. Pe de altă parte, președintele BCE, Mario Draghi, a reiterat faptul că instituția pe care o conduce va evalua programele monetare în decembrie, când ar putea lansa noi măsuri de relaxare pentru contracararea presiunilor deflaționiste, amintește Rădulescu.