Investitorii de la Bursa de Valori București ezită să ia poziții decisive înainte de consumarea etapei de raportări financiare. Mișcarea de revenire este urmărită timid și nu este însoțită de o activitate de tranzacționare sporită.
Nu au fost factori catalizatori importanți ca să miște bursa românească. Investitorii au decis o repliere prudentă după saltul din prima zi de tranzacționare a săptămânii. Etapa de așteptare și-a spus cuvântul și asupra volumelor care au fost foarte slabe pentru a 2-a sesiune consecutiv. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 17,55 milioane lei (3,69 milioane euro).
Indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,49%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,46%, până la nivelul de 7.728,30 de puncte. Este un ușor impuls corectiv la saltul consistent de ieri, când indicele acțiunilor lichide a depășit un prag de rezistență la care inițial s-au regrupat vânzătorii ș care era dat de media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și de retragerea Fibonacci de 38,2% a întregului impuls de la cumpăna dintre ani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este un răstimp de ezitare în care investitorii evită să ia poziții decisive înainte de derularea celei mai mari părți a rezultatelor financiare. Fenomenul se suprapune și unei zile de tranzacționare cu oscilații mici și neconcludente pe bursa europeană. Investitorii nu au luat o drecțe majoră după ce luni bursa americană a fost închisă pentru o zi de sărbătoare națională în SUA.
Astfel, indicii europeni și regionali au avut închideri neconcludente: -0,17% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,56% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,16% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,09% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,14% pentru indicele WIG de la Varșovia, -0,23% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,16% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI SIF Transilvania propune repartizarea a mai puțin de jumătate din profitul net pe 2018 sub formă de dividende. Plata, la sfârșitul lunii octombrieLa București, într-o zi fără tranzacții speciale pe piața deal, pe primul loc în clasamentul lichidității, cu schimburi de 6,75 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au pierdut 0,87%, până la prețul de 1,8200 lei/acțiune, care situează capitalizarea bursieră a instituției de credit la 8,76 miliarde lei (1,84 miliarde euro).
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 0,51%, până la prețul de 11,80 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 1,35 milioane lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producător român de telefoane mobile vine la Bursă și pune la bătaie până la un sfert din companiePe al 2-lea rulaj al zilei, de 1,84 milioane le, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au suferit un declin de 0,23%, până la prețul de 0,8850 lei/acțiune. Prin contrast, celelalte acțiuni ale fondurilor închise de investiții, titlurile SIF, deși pe volume mici, au avut o zi pozitivă, ceea ce a tras în sus și indicele financiar, singurul cu închidere peste referință, +0,18%, la nivelul de 35.161,88 de puncte.
Cel de-al 2-lea indice sectorial de la BVB, BET-NG, a avut un recul de 0,38%, tras în jos de cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP) care a pierdut 0,57% la nivelul capitalizării bursiere. Titlurile celei mai importante companii petroliere românești au închis la prețul de 0,3470 lei/acțiune pe fondul unor schimburi de 1,63 milioane lei, într-o zi în care la Londra cotația țițeiului de tip Brent s-a menținut deasupra reperului de 66,00 dolari/baril, maxime ale ultimelor 3 luni.
Pe același segment energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat la prețul de 32,15 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,09 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au scăzut cu 2,48%, până la prețul de 9,0600 lei/acțiune.