Pe fondul unei zile favorabile activelor de risc la nivel european, și bursa românească a câștigat 2% în condițiile unei încercări a detensionării relațiilor dintre puterea politică și sistemul bancar. Parametrii tehnici spun că este probabilă o etapă de stabilizare a cotațiilor pe parcursul perioadei raportărilor financiare anuale preliminare ale companiilor listate.
O secvență de 6 sesiuni pozitive la Bursa de Valori București a fost întreruptă în prima zi de tranzacționare a săptămânii de o depreciere adusă de un recul de 4-6% al acțiunilor bancare. Investitorii au decis, însă, ca, astăzi, să nu apese cotațiile. Contextul a fost favorabil. Acțiunile europene au avut o zi „verde”, iar audierea din Comisiile reunite Economică și de Buget-Finanțe a Senatului a membrilor Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României nu a fost nici pe departe în climatul de tensiune și ostilitate anunțat de declarațiile premergătoare.
Nu sunt date că taxa pe activele financiare ale băncilor nu va fi percepută – așa cum este, totuși, prin în proiectul de buget pentru anul în curs – însă un climat de dialog există privind schimbarea modului de calcul al indicelui de dobândă ROBOR, astfel încât și presiunea la vânzare a dispărut momentan de pe acțiunile celor 2 bănci listate la cota BVB.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 1,66%, până la prețul de 1,8400 lei/acțiune, pe prima activitate de tranzacționare a zilei, de 16,67 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-a apreciat cu 2,83%, până la prețul 11,64 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,73 milioane lei.
Sunt mișcările care au tras în sus întreaga piață. Astfel, indicele compozit BET Plus a avansat cu 2,03%, iar indicele reprezentativ BET a închis cu 2,06% peste referință, la nivelul de 7.523,83 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele acțiunilor lichide pare prins într-o „capcană” delimitată de media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21).
Scenariul cel mai probabil în aceste cazuri este o blocare a cotației între respectivele repere tehnice dinamice. Acest lucru ar avea sens și în cazul de față întrucât urmează vârful etapei de raportări financiare pentru rezultatele anuale preliminare, iar de regulă investitorii ezită să ia poziții decisive înainte de consumarea publicării bilanțurilor.
Pe contrasens față de restul pieței, cu un declin de 0,12%, până la prețul de 0,8240 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 3,26 milioane lei. Acesta este și contextul în care indicele financiar BET-FI a subperformat pieței, cu un avans de doar 0,04%, până la nivelul de 34.147,73 de puncte.
Prin contrast, indicele energetic BET-NG a avut un salt robust, de 2,71%, care cade în sarcina saltului de 4,87%, până la prețul de 0,3445 lei/acțiune, pe tranzacții cu puțin peste 656.000 de lei, într-o zi în care la Londra, cotația petrolului de tip Brent a crescut până în zona maximului ultimelor 2 luni, cu puțin peste 63 dolari/baril.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Valorile mobiliare din programul de răscumpărare SIF Transilvania sunt acțiuni COMCM. Acționarii - invitați să subscrie acțiuni la o firmă maculată chiar de șeful SIF3, Mihai Fercală: „Era praf și pulbere”Ziua a fost favorabilă în Europa și pentru piețele de acțiuni, cu închideri „pe verde” la nivelul indicilor: +0,79% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,06% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,84% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,01% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,71% pentru indicele WIG de la Varșovia, +1,81% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,04% pentru indicele PX de la Praga.
La București, astăzi, s-a procesat oferta de răscumpărare derulată de SIF Oltenia (SIF5) pentru un număr de 19,62 milioane acțiuni proprii, valoarea acesteia ridicându-se la 49,05 milioane lei (10,34 milioane euro). Emitentul a comunicat vineri închiderea operațiunii de piață în condițiile unei suprasubscrieri de peste 13 ori.
În afară de această tranzacție, valoarea intermediată la BVB a fost redusă, rulajul pieței de acțiuni fiind de numai 28,40 milioane lei (5,99 milioane euro). Doar 4 simboluri au depășit o valoare a transferurilor. Unul dintre acestea a fost cel al Romgaz Mediaș (SNG), care a urcat cu 1,64%, până la prețul de 30,90 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,26 milioane lei.