Bursa din Turcia scade cu peste 4%, după ce agenția Moody’s a coborât rating-ul țării la „junk”

Bursa din Turcia scade cu peste 4%, după ce agenția Moody’s a coborât rating-ul țării la „junk”

Șocul politic din această vară, încă se resimte pe piețele financiare din Turcia.

scris 26 sep 2016

Turcia se confruntă cu un nou șoc în piața financiară, după ce a primit vineri un calificativ din afara recomandărilor de investiții din partea agenției de rating Moody’s. Lira a pierdut mai mult de jumătate de procent față de dolar, costurile de împrumut ale statului s-au majorat, iar bursa locală scade cu peste 4%.

Retrogradarea la categoria „junk” a datoriei suverane a Turciei de către agenția de rating Moody’s a indus turbulențe în piața financiară locală, semnaleaz Reuters. Direct afectate, titlurile de stat la 10 ani emise de Trezoreria Turciei au scăzut, randamentele majorându-se cu 0,45% puncte procentuale. Totuși, șocul principal se simte pe piețele de equities. Indicele celor mai tranzacționate 100 de companii de pe bursa din Turcia pierde 4,40% față de referința ultimei sesiuni de tranzacționare ale săptămânii precedente, confom Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Agenția de rating S&P retrogradează Polonia CITEȘTE ȘI Agenția de rating S&P retrogradează Polonia
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Sunt îngrijorări ale pieței, preluate de la agenția Moody’s care și-a motivat decizia de retrogradare a creditului guvernamental turc la categoria Baa3, de la Baa1, prin faptul că încălcările ordinii de drept după eșecul puciului militar din 15 iulie induc riscuri suplimentare pentru încetinirea economiei Turciei. Perspectiva a fost, însă, menținută la „stabil”.

Ce spun autoritățile

Premierul de la Ankara, Binali Yildirim, a contestat hotărârea Moody’s. „Nu credem că aceste afirmații sunt cu totul imparțiale. Credem că este o încercare de a crea o anumită percepție asupra economiei Turciei”, le-a declarat acesta reporterilor. Anterior, vicepremierul Nurettin Canikli afirmase că agenția de rating a închis ochii la reformele și la pașii pe care îi face guvernul pentru a stimula creșterea economică și economisirea. „În pofida tuturor riscurilor globale și regionale, ritmul de creștere al economiei Turciei este între primele 5 din lume”, a adăugat acesta.

Cum stau rating-urile Turciei

Decizia Moody’s nu este, însă, singulară. Imediat după eșecul loviturii de stat, agenția Standard and Poor's a retrogradat cu 2 trepte rating-ul suveran al Turciei, hotărâre de asemenea contestată de autoritățile regimului Recep Tayyip Erdoğan. Fitch rămâne singura agenția de evaluare financiară care menține țara la categoria destinațiilor recomandate pentru investiții, însă la începutul anului 2017 ar urma să revizuiască rating-urile.

Lira turceacă se depreciază, dar este mai tare decât imediat după lovitura de stat

Și în piața valutară s-a resimțit acest șoc, lira turcească pierzând peste 0,50% față de dolarul SUA. Perechea valutară se tranzacționează în jurul nivelului de 2,985 lire pentru un dolar. Tendința de depreciere a existat încă de vineri, când lira a slăbit până la 2,966 lire pentru un dolar, de la 2,954 lire pentru un dolar. Totuși, față de șocul imediat de după lovitura de stat, lira este semnificativ mai tare, cotația actuală fiind cu peste 3% față de maximul din zona de 3,08 lire pentru un dolar din 21 iulie.

Ritm mai mic de creștere și vânzări de titluri de stat

Încă din iulie banca americană JP Morgan avertiza că în cazul retrogradării Turciei sub categoria care să valideze investițiile ar putea atrage vânzări de bonduri emise de trezoreria țării în echivalent 10 miliarde dolari.

Rata de creștere a produsului intern brut al Turciei s-a redus la 3,2% în al 2-lea trimestru, iar guvernul și-a redus oficial ținta anuală de majorare a PIB la 4,5%. Moody’s, însă, mizează pe un ritm de 2,7% în următorii 3 ani, față de cel de 5,5% din primii ani ai acestui deceniu.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
moody's
standard & poor's
fitch
bursa