Moody's a înrăutățit perspectiva ratingului suveran al Marii Britanii de la 'stabilă' la 'negativă' din cauza incertitudinii declanșate de rezultatul referendumului de joi, în care britanicii au ales ieșirea din Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat al agenției de rating.
Deocamdată, ratingul Marii Britanii a fost confirmat la Aa1 pentru datoriile pe termen lung și Prime-1 pentru împrumuturile pe termen scurt, ambele din categoria 'investment grade' (recomandată pentru investiții). Totodată, agenția a confirmat ratingul Aaa pentru Uniunea Europeană, perspectiva fiind stabilă.
"Decizia (de ieșire din UE - n.red) va declanșa o procedură de retragere, a cărei finalizare va dura, probabil, câțiva ani: pe lângă procesul formal de retragere, care ar trebui să dureze, teoretic, doi ani (…), Marea Britanie va trebui să negocieze unui nou acord comercial cu UE", afirmă agenția.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Moody’s consideră că, până la finalizarea procedurii de retragere din Uniunea Europeană și negocierea unui acord comercial cu aceasta, investițiile în Marea Britanie vor fi amânate, pe fondul incertidunii ridicate. Totodată, agenția anticipează creșterea costurilor de finanțare pentru Marea Britanie, din cauza majorării primei de risc.
Ratingul viitor al Marii Britanii depinde, într-o mare măsură, de acordurile comerciale pe care le va negocia, dacă va face acest lucru.
Potrivit unei surse de la Casa Albă, Marea Britanie va trebui “să stea la rând” pentru negocierea unui acord comercial cu Statele Unite, după ce va ieși din Uniunea Europeană, așa cum președintele american Barack Obama a firmat încă din luna aprilie.
Susținătorii ieșirii din UE au respins în mare măsură avertismentele legate de consecințele economice ale unei astfel de decizii, mizând că Londra va negocia acorduri comerciale și de control al imigrației mai bune decât cele în vigoare, scrie Agerpres.
51,9, % dintre britanicii prezenți, joi, la referendum au votat pentru desprinderea de UE, în pofida faptului că multe companii multinaționale au avertizat că își vor reduce investițiile în Marea Britanie în cazul unui Brexit.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Opiniile britanicilor, trimise Profit.ro: Pro-Ne-am descurcat singuri sute de ani; Contra-Au fost manipulări că străinii ne iau job-ulMoody's afirmă că, odată cu ieșirea din UE, este probabil ca Marea Britanie, a cincea economie mondială, să-și reducă bugetul pentru cheltuielile publice.
“Efectul negativ al încetinirii creșterii economice va depăși economiile fiscale rezultate din faptul că Marea Britanie nu va mai trebui să contribuie la bugetul UE”, consideră însă agenția de rating.
Guvernul britanic are unul din cele mai mari deficite bugetare dintre economiile avansate, iar încetinirea creșterii PIB va complica și mai mult planul de consolidare fiscală multianual al guvernului, adaugă Moody's.