Indicii principali de la Bursa de Valori București au câștigat peste un procent într-o sesiune cu activitate de tranzacționare sporită, depășind echivalentul a 15 milioane de euro, și au ajuns la cele mai ridicate valori din decembrie 2018 și până în prezent. Operatorul de piață BVB reclamă maxime absolute, conform indicelui care ia în calcul și încasarea dividendelor.
Sesiunile de corecție de la începutul acestei săptămâni au fost anulate de un nou puseu de creștere pe bursa românească, ce a adus indicii principali pe noi maxime ale acestui an. Este o mișcare ce vine pe volume, la fel ca întreg elanul din iunie. Rulajul pe segmentul acțiuni s-a ridicat la 72,24 milioane lei (15,30 milioane lei), realizat în întregime în piața reglementată.
Indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,07%, iar indicele reprezentativ BET a atins la nivelul de 8.749,34 puncte cea mai ridicată valoare din acest an. Într-o postare pe contul de Facebook al instituției, Bursa de Valori București semnalează că indicele BET-TR, care ia în calcul și ridicarea dividendelor, depălind reperul de 14.000 de puncte, se află, de asemenea pe un nou vârf. „Bursa de Valori Bucuresti atinge noi maxime istorice”, spune mesajul respectiv.
Închiderea „în teritoriu puternic pozitiv” a indicilor locali, semnalată de operatorul de piață BVB este una care nu a avut nevoie neapărat de ajutor dinspre piețele externe. În Europa, închiderile au fost mai degrabă neconcludente, cu aprecieri ceva mai consistente doar pentru indicii din regiune, așa cum o arată tabloul Bloomberg: -0,02% indicele Euro Stoxx 50, -0,19% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,13% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,21% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,78% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,94% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,31% pentru indicele indicele PX de la Praga.
La București, vedeta zilei a fost Fondul Proprietatea (FP), care a adunat tranzacții de 24,25 milioane lei cu o zi înaintea desfășurării Adunărilor Generale ale Acționarilor. Cotația a avansat cu 0,96%, până la prețul de 1,0550 lei/acțiune. Prin contrast, celelalte acțiuni ale fondurilor închise de investiții, cele ale SIF, au avut o zi mai slabă, fapt pentru care indicele financiar BET-FI a subperformat pieței, cu o apreciere de 0,54%, până la nivelul de 38.659,61 puncte.
Activitatea de tranzacționare a fost bună, echivalentă cu 17,05 milioane lei, și pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au închis cu 0,21% peste referință, la prețul de 2,3600 lei/acțiune, care situează capitalizarea de piață a companiei la 11,36 miliarede lei (2,40 miliarde euro).
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 1,61%, până la prețul de 12,60 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,04 milioane lei.
Sunt mișcări care au contribuit la impulsul pe maxime locale a indicelui BET, al celor mai lichide acțiuni românești. Sub aspect tehnic, trendul ascendent este sănătos, cu mediile mobile relevante în proporții Fibonacci dispuse în „evantai”, cu cele având perioade mai scurte deasupra celor care au repere mai îndelungate, așa cum se vede pe grtaficul de mai jos.
Pe segmentul energetic, al cărui indice BET-NG a supraperformat pieței cu un salt de 1,81%, titlurile Electrica (EL) au urcat cu 1,35%, până la prețul de 11,30 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al pieței, de 5,88 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 1,56%, până la prețul de 0,3910 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,26 milioane lei.
Concitadinele din Mediaș Romgaz (SNG) și Transgaz (TGN) au avut aprecieri semnificative. Astfel, titlurile producătorului de gaze naturale Romgaz au câștigat 2,04%, până la prețul de 32,45 lei/acțiune, pe transferuri de 4,55 milioane lei, iar titlurile transportatorului energetic Transgaz, pe o activitate de tranzacționare de 1,42 milioane lei, au avut un impuls pozitiv de 3,42%, până la prețul de 363,00 lei/acțiune, cel mai mare după corecția recentă ex-dividend.
Volume peste media obișnuită a emitentului, respectiv echivalentul sumei de 3,88 milioane lei, am consemnat pe titlurile Sphera Franchise Group (SFG), compania care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut și KFC. Acestea au scăzut cu 0,50%, până la prețul de 19,90 lei/acțiune și se află cu o treime sub prețul de 29,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus acest emitent la cota BVB în noiembrie 2017.