Bursa de la București lansează un nou indice

Bursa de la București lansează un nou indice

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 iul 2024

Un indice pentru cele mai reprezentate sectoare de la BVB este lansat la finele acestei luni.

Bursa de Valori București (BVB) lansează pe 29 iulie un nou indice bursier, Bucharest Exchange Trading Energy, Utilities and Financials (simbol: BET-EF), dedicat celor mai bine reprezentate sectoare de activitate din piața de capital, energie, utilități și financiar.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Șefa Secret Service a demisionat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Șefa Secret Service a demisionat
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

BET-EF este un indice de preț care reflectă evoluția companiilor românești listate pe Piața Reglementată a BVB, selectate in funcție de criterii cantitative și calitative din cele trei sectoare de activitate acoperite.

Din structura indicelui vor face parte 11 acțiuni: Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Hidroelectrica (H2O), Romgaz (SNG), BRD - Groupe Societe Generale (BRD), Nuclearelectrica (SNN), Electrica (EL), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), Premier Energy (PE) și Bursa de Valori București (BVB).

GRAFIC Acțiunile Hidroelectrica au adus un randament de 40% într-un an. „Eram la BNR. Când am văzut după 2-3 minute că sunt 121 milioane de lei, mă uitam: nu văd eu bine?! Nu-mi venea să cred...” CITEȘTE ȘI GRAFIC Acțiunile Hidroelectrica au adus un randament de 40% într-un an. „Eram la BNR. Când am văzut după 2-3 minute că sunt 121 milioane de lei, mă uitam: nu văd eu bine?! Nu-mi venea să cred...”

BET-EF este un indice ponderat cu capitalizarea bursieră free-float, cu un număr variabil de constituenți, ponderea maximă a unei companii în indice fiind de 20%. Companiile incluse în indice sunt selectate atât în funcție de lichiditate, cât și în funcție de capitalizare free-float, pentru a asigura că doar cele mai lichide și mai mari companii din cele trei sectoare de activitate fac parte din componența indicelui.

Ponderile simbolurilor din componența indicelui, respectiv valorile factorilor de free float (FFi), factorilor de reprezentare (FRi) și a factorilor de corecție a prețului (FCi) vor fi determinate pe baza numărului de acțiuni și a prețurilor de închidere înregistrate la finalul ședinței de tranzacționare din data de 24 iulie 2024. Structura de start a noului indice va fi anunțată la finalul zilei de 24 iulie 2024 și va intra în vigoare începând cu ședința de tranzacționare din data de 29 iulie 2024.

Similar celorlalți indici din familia de indici BET, BET-EF va fi ajustat trimestrial în cadrul ajustărilor periodice ale indicilor BVB. Manualul noului indice, precum și secțiunea dedicată acestuia, vor fi disponibile pe website-ul BVB până la momentul lansării.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
hidroelectrica
romgaz
nuclearelectrica