Indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York a căzut cu peste 1.000 de puncte pe fondul știrilor negative legate de coronavirus, cel mai mare declin în puncte din istoria de 100 de ani de când este măsurat. Niveluri de alertă atinse de piața americană de acțiuni.
Indicele S&P500 al Bursei de la New York a coborât cu 4,42% într-o exacerbare a vânzărilor pe piețele financiare internaționale pe măsură ce apar noi informații despre extinderea epidemiei cu coronavirus. Bursa americană a depășit un declin de 10% față de maxime, iar acesta este considerat un nivel de la care piața este validată ca intrând într-o fază de corecție.
CITEȘTE ȘI Din Bundestag, în lumea modei. INTERVIU Matei Ladea, SARTO: Cum se raportează bărbații din România la normele vestimentareSpectaculos este picajul indicelui Dow Jones Average Industrial. Acesta a căzut numai azi cu 1.190,95 de puncte, cea mai mare cădere de o zi din istoria de peste un secol de când este măsurat (inclusiv retroactiv). Precedentul picaj mai mare de 1.000 de puncte a fost consemnat la începutul anului 2017, dar acesta a fost depășit, după cum sub aspect nominal (nu și procentual) căderea de azi a numărat mai multe puncte decât Joia Neagră care a premers criza din anii 1929-1933 sau căderea de o zi din anul 1987.
Investitorii vând acțiuni și se îngrămădesc să cumpere hârtiile de valoare emise de cel mai solvabil emitent din lume, statul federal american. Creșterile din piețele de bonduri aduc dobânzi minime record. Notele de Trezorerie ale SUA cu scadența la 10 ani au atins un randament de 1,264%, cel mai mic din istorie.
„Acțiunile și bondurile spun că suntem sortiți Apocalipsei”, a declarat pentru Bloomberg Chris Rupkey, economist-șef la MUFG Union Bank. O comunicare al Organizației Mondiale a Sănătății care afirmă că infecțiile cu coronavirus au potențialul de a provoca o pandemie, alimentând valul de vânzări care a marcat întreaga săptămână.
CITEȘTE ȘI eMAG ia în calcul listarea la BVB și pe alte burse: E vorba de recunoașterea valorii, nu de atragerea de fonduriTemerile investitorilor sunt legate de o încetinire a economiei globale, iar banca americană de investiții Goldman Sachs a tăiat deja perspectivele de creștere a profiturilor pentru corporațiile din SUA până la nivelul zero.
„Piața merge în jos și o face destul de repede, dar este foarte dificil să spunem că totul s-a terminat”, spune Sameer Samana, senior global market strategist la Wells Fargo Investment Institute. „Atingerea fundului prăpastiei este un proces și probabil încă suntem la primul pas.”