Un număr de 3 emitenți de la BVB ar urma să fie selectați într-un program pentru o mai bună comunicare către piață. Banii vor veni de la BERD pentru o consultanță acordată de compania VERTIK.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Bursa de Valori București (BVB) lansează în România programul „Investor Relations and Liquidity Support Programme” în care vor fi selectați până la 3 emitenți care vor beneficia de consultanță pentru a îmbunătăți vizibilitatea și lichiditatea acestora pe piața de capital.
Programul va fi derulat în strânsă colaborare cu companiile selectate și cu o echipă de consultanți profesioniști în Relații cu investitorii (IR), cu expertiză locală și internațională, ai companiei Vertik. În acest scop, firma a cooptat un specialist de la Londra, spune Daniela Șerban, consultant principal, fondator și Managing Partner VERTIK, într-o discuție cu Profit.ro.
CITEȘTE ȘI BVB astăzi - Cum s-a mișcat OMV Petrom după ce a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritateInițiativa comună va permite companiilor selectate să-și sporească vizibilitatea pe piețele de capital din România și să obțină un set de instrumente esențiale pentru a-și poziționa mai bine povestea pe piața de capital, în fața investitorilor. Companiile vor primi sprijin concret, adaptat nevoilor lor, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea strategiei, pentru a crea o poveste de investiții eficientă, gestionarea internă a activității IR, precum și instruirea echipelor IR, sprijin în implementarea strategiei de IR, timp de 6 luni de la livrarea acesteia.
Companiile interesate să se alăture programului pot aplica până cel târziu pe 28 februarie 2023 și cei care promovează programul se așteaptă ca mai mult de 10 companii listate să se înscrie în program, dintre care până la 3 vor fi selectate. Colaborarea cu firmele selectate va începe cel târziu în mai 2023.
„Companiile vor primi consultanță individuală, adaptată nevoilor lor, inclusiv în ceea ce privește construirea strategiei de Investor Relations, pentru a susține povestea lor de investiții, gestionarea internă a activității IR, suport în implementarea strategiei de IR, timp de 6 luni de la livrarea acesteia”, spune Șerban de la VERTIK.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORA OMV Petrom anunță că nu va plăti contribuția de solidaritate în România, susținând că veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri80% din costurile serviciilor de consultanță furnizate pentru companiile selectate în cadrul programului sunt acoperite de KTACF - Programul de cooperare tehnică pentru dezvoltarea piețelor de capital, finanțat de Guvernul Coreei, în timp ce 20% din costuri ar urma să fie acoperite de companiile selectate.
BERD a finanțat în anul 2015 cu 300.000 de euro și redactarea Codului de Guvernanță Corporativă al BVB. De data aceasta este vorba de sume mult mai mici, spune Șerban.
„Bursa de Valori București are o bază de investitori puternică și diversificată, precum și o bază de emitenți care au potențialul de a deveni mai atractivi prin utilizarea instrumentelor proactive de IR și lichiditate”, spune Attila Toth, Director, Capital & Financial Markets Development Team la BERD.
„Pe termen lung, credem că succesul companiilor listate depinde de modul în care acestea reușesc să construiască o piață de capital activă, care să mențină atenția investitorilor și să atragă continuu noi investitori. Acest lucru ar conduce la o piață de capital mai eficientă, cu afaceri capabile să acceseze capitalul la un cost rezonabil, sporind ulterior investițiile în activitatea lor și conducând la creșterea ocupării forței de muncă și a contribuției lor în economie.”