BERD devine acționar minoritar al Premier Energy

BERD devine acționar minoritar al Premier Energy
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mai 2024

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) devine acționar minoritar al Premier Energy în cadrul ofertei publice inițiale, cumpărând 11% din ofertă, în urma unei investiții de 77 de milioane de lei (15,5 milioane de euro), și având, astfel, o participație de 3,2%.

Până în prezent, BERD a investit aproape 11 miliarde de euro în 525 de proiecte în România și peste 2,3 miliarde de euro în 173 de proiecte în Moldova.

Urmărește-ne și pe Google News
Un antreprenor român de 24 de ani a obținut finanțare din Silicon Valley pentru dezvoltarea unei platforme la pregătirea de Bacalaureat CITEȘTE ȘI Un antreprenor român de 24 de ani a obținut finanțare din Silicon Valley pentru dezvoltarea unei platforme la pregătirea de Bacalaureat
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

În noiembrie 2022, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a acordat Premier Energy un împrumut de 30 de milioane de euro, care va fi folosit pentru a finanța prețul crescut de achiziție a gazului și alte costuri cauzate de explozia prețului la gaze în contextul războiului din Ucraina.

La debut, titlurile furnizorului de electricitate Premier Energy sar cu aproape 9% față de prețul operațiunii de listare.

Titlurile Premier Energy (PE) se aflau, după 45 de minute de tranzacționare din sesiunea de debut în ringul Bursei de Valori București, la prețul de 21,20 lei/acțiune, nivel cu 8,72% peste prețul de 19,50 lei/acțiune al ofertei publice de listare derulată de emitent în prima jumătate a acestei luni. La acest nivel, capitalizarea de piață a companiei s-ar ridica la 2,65 miliarde lei (532,48 milioane euro). Volumele de tranzacționare au depășit reperul de 28 milioane lei.

Premier Energy, companie specializată în distribuția de electricitate, dar și cu componente de producție și pe segmentul distribuției gazelor naturale, intră pe bursă cu un free-float de 28,75% din titluri după o operațiune de piață cu o valoare de 695,07 milioane lei (139,69 milioane euro).

Explozie de 8 ori a profitului net pentru BENTO CITEȘTE ȘI Explozie de 8 ori a profitului net pentru BENTO

În cadrul acesteia, cel mai important investitor de portofoliu a devenit NN Pensii, care concentrează 7,40 milioane acțiuni, reprezentând 5,92% din totalul titlurilor, pachet achiziționat contra sumei de 144,30 milioane lei (29,00 milioane euro). Acesta depășește de 9 ori întreaga tranșă a celor 4 investitori-ancoră, care au obținut acțiuni Premier Energy cu o valoare de 15,84 milioane lei.

Dacă numărul investitorilor instituționali a fost de 26 de fonduri de investiții și fonduri de pensii, incluzând NN și investitorii-ancoră, dispersia este mai bună la investitorii de retail. În tranzacția procesată apar peste 14.500 de ordine ale investitorilor cu o valoare agregată acțiunilor alocate de 118,61 milioane lei (23,83 milioane lei), cele mai multe dobândite la prețul cu discount de 18,53 lei/acțiune.

Oferta publică s-a închis la un nivel al indicatorului P/E care raportează prețul de piață la câștigul companiei de 6 și a dat o valoare de piață pentru Premier Energy de 2,44 miliarde lei (489,79 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
premier energy
bursa
bvb