Asociația Investitorilor notifică ASF că a atacat pe fond, la Tribunalul Bacău, decizia SIF Moldova de consolidare a valorii nominale a acțiunii

Asociația Investitorilor notifică ASF că a atacat pe fond, la Tribunalul Bacău, decizia SIF Moldova de consolidare a valorii nominale a acțiunii

Sursa: Profit.ro / Laszlo Raduly

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 feb 2016

Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) a inițiat o acțiune de anulare a hotărârii SIF Moldova de majorare de 25 de ori a valorii nominale a titlurilor proprii despre care consideră că va conduce la exproprierea micilor acționari. "AIPC își afirmă în mod hotărât intenția de a duce până la capăt demersurile sale juridice pentru a împiedica această acțiune a SIF Moldova", spune o notificare a Asociației către supraveghetorul pieței.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) primește o a patra sesizare de la Asociația Investitorilor pe Piața de Capital pe tema consolidării valorii nominale a acțiunilor de la SIF Moldova (SIF2). Documentul remis azi Autorității și publicat de AIPC pe portalul propriu menționează faptul că Asociația a inițiat ieri la Tribunalul Bacău o acțiune pentru anularea deciziei Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor de la SIF Moldova din data de 13 ianuarie de mărire a valorii nominale a acțiunilor cu simbolul SIF2 la 2,5 lei/acțiune, 0,1 lei/acțiune.

Obiecția principală a Asociației este aceea că prin respectiva operațiune acționarii care au primit prin programul de privatizare în masă până la 24 de acțiuni și care nu vor aduce aport în numerar în vederea rotunjirii vor fi de facto expropriați primind contravaloarea titlurilor lor la valoarea nominală, de 6-7 ori mai mică decât cea de piață.

"Această procedură încalcă în mod flagrant drepturile de proprietate ale acționarilor minoritari", spune și documentul remis astăzi de Asociație către ASF și semnat de președintele AIPC Laviniu Dumitru Beze. Este cea de-a patra sesizare la supraveghetorul pieței, prima dintre acestea datând din 4 decembrie, la o zi după ce conducerea SIF Moldova a completat ordinea de zi a AGEA. Istoricul corespondenței este publicat pe portalul aipc.ro, unde este deschisă o secțiune specială "Exproprierea SIF Moldova".

Urmărește-ne și pe Google News
Asociația Investitorilor transmite un ultim avertisment către ASF privind consolidarea acțiunii SIF Moldova CITEȘTE ȘI Asociația Investitorilor transmite un ultim avertisment către ASF privind consolidarea acțiunii SIF Moldova

Pe 25 ianuarie, într-o comunicare publică, AIPC afirma că autoritatea de resort "tace complice" consimțind la o operațiune care este echivalentul unei exproprieri, deși este pusă să protejeze interesele investitorilor.

În acest răstimp, instituția a refuzat un interviu pentru Profit.ro al unuia dintre oficialii ASF pe această temă, afirmând că nu era oportună o ieșire publică în momentul respectiv. Autoritatea formulase în 18 decembrie un răspuns către AIPC, însă pe care Beze îl consideră a fi în afara celor sesizate.

Faptul că supraveghetorul pieței nu a intervenit nici după votul din AGEA, a condus Asociația Investitorilor pe calea justiției. Intervenția de ieri la Tribunalul Bacău este formulată pe fond, însă pe data de 14 ianuarie Asociația Investitorilor mai făcuse o cerere de intervenție pentru contestarea depunerii documentelor cu hotărârile Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din 13 ianuarie la Oficiul Registrului Comerțului Bacău. Acțiunea are termen pentru ziua de 24 februarie. O altă cerere pentru obținerea unei ordonanțe președințiale pentru a obține suspendarea executării respectivei hotărâri este analizată de Asociație.

Până la AGA, războiul de la SIF Transilvania se mută în Justiție CITEȘTE ȘI Până la AGA, războiul de la SIF Transilvania se mută în Justiție

Și în sesizarea de astăzi către ASF, AIPC afirmă că procedura de majorare a valorii nominale a acțiunilor cu rotunjirea "încalcă în mod flagrant drepturile de proprietate ale acționarilor minoritari". Recursul la justiție vine în contextul lipsei de intervenție a supraveghetorului pieței. "În lipsa unui răspuns din partea dumneavoastră, AIPC s-a văzut nevoită să întreprindă singură demersurile legale în vederea opririi acestei operațiuni", spune documentul citat.

Un investitor de portofoliu care avea acțiuni SIF Moldova declara pentru Profit.ro că operațiunea de piață derulată de societate îl avantajează în măsura în care acționarii cu dețineri de până la 24 de titluri vor fi scoși din acționariat, iar participația sa va deveni mai mare. Cu toate acestea, investitorul nu este de acord cu formula propusă, întrucât ar crea un precedent în piață și mai târziu riscă să fie el însuși diluat în alte companii prin operațiuni similare.

Mișu Negrițoiu: Dacă eliminăm pragurile, mai degrabă SIF-urile se vor cumpăra între ele CITEȘTE ȘI Mișu Negrițoiu: Dacă eliminăm pragurile, mai degrabă SIF-urile se vor cumpăra între ele

Un astfel de caz a fost sesizat de AIPC chiar la începutul acestei luni. Confecții Vaslui (COVB), societate mutată la jumătatea anului trecut de pe piața Rasdaq a BVB pe sistemul alternativ de tranzacționare de la Sibex, a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor pentru a-i supune aprobării o consolidare a valorii nominale a acțiunii într-o variantă extremă, prin consolidarea a 10.000 de acțiuni vechi într-una singură.

Asociația Investitorilor vrea să prevină deschiderea unei cutii a Pandorei a exproprierilor acționarilor minoritari, intervenind la primul emitent care a inițiat-o.

"AIPC își afirmă în mod hotărât intenția de a duce până la capăt demersurile sale juridice pentru a împiedica această acțiune a SIF Moldova, făcută în disprețul celor mai elementare norme privind protecția dreptului de proprietate în general și a acționarilor minoritari din societățile listate în special", spune sesizarea trimisă azi ASF. Pe de altă parte, Asociația Investitorilor mizează pe faptul că supraveghetorul pieței "va manifesta o atitudine responsabilă și nu va aproba prospectul înaintat de SIF Moldova în legătură cu procedura de consolidare a valorii nominale a acțiunilor sale."

viewscnt
Afla mai multe despre
aipc
sif moldova
bvb
laviniu beze
bursa
expropriere