Asociația Brokerilor: Fondurile de pensii de la Pilonul 2 nu iau totdeauna decizii în favoarea contributorilor

Asociația Brokerilor: Fondurile de pensii de la Pilonul 2 nu iau totdeauna decizii în favoarea contributorilor

Sursa foto: Steve Woods / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 sep 2017

Un vot dat și de fondurile de pensii în favoarea remunerării suplimentare a conducerii și angajaților Bursei de Valori București atrage critici vehemente din partea Asociației Brokerilor: „Este necesară o dezbatere largă asupra modului în care sunt administrate fondurile de pensii si o mai atentă supraveghere din partea ASF.”

Asociația Brokerilor nu se resemnează după ce o propunere a sa privind respingerea unui plan de recomepnsare a conducerii și salariaților Bursei de Valori Bcuurești cu acțiuni răscumpărate a fost respins în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de săptămâna trecută. Calul de bătaie este același ca și cel al guvernanților, respectiv fondurile de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii.

Urmărește-ne și pe Google News

Votul dat de entitățile de la Pilonul 2 care sunt în acționariatul BVB a făcut ca această propunere care scoate din bilanțul BVB 5,5 milioane de lei să fie respinsă, având doar 44,36% din voturile exprimate. „Administrarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii nu se face întotdeauna în interesul contribuabililor, cu respectarea principiilor guvernanței corporative și a cerințelor privind calitatea administrării și profitabilitatea activelor”, este concluzia pe care o trage Asociația Brokerilor după votul din AGOA de la BVB de săptămâna trecută.

Mihai Tudose: Pilonul II de pensii va deveni opțional CITEȘTE ȘI Mihai Tudose: Pilonul II de pensii va deveni opțional

Un grup de acționari din zona caselor mici de brokeraj în care parte a fost și Asociația Brokerilor a cerut în AGOA de la BVB modificarea bugetului de venituri și cheltuieli a operatorului de piață, astfel încât să fie respinsă schema de bonusare care prevedea acțiuni opționate în valoare de 1,5 milioane lei. Acestea se adaugă altor 4 milioane de lei, conform hotărârii din AGA de bilanț din primăvară.

Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor, atrăgea atenția că, deși plățile vor fi efectuate eșalonat în următorii ani, schema de compensare cade în sarcina bugetului pe anul 2017. Suma de 5,5 milioane lei ar fi astfel disporporționat de mare, reprezentând aproape 3 sferturi din profitul net al BVB pe anul 2016.

Votul dat de fondurile de pensii împotriva propunerii de respingere a schemei de bonusare este considerat de Asociația Brokerilor ca fiind în detrimentul contribuabililor la aceste entități. „Din păcate, în unele situații, modul în care adminsitratorii fondurilor de pensii participă la luarea deciziilor în cadrul companiilor la care fondurile sunt acționari nu este transparent și corelat cu obiectivul de a maximiza randamentul pentru contribuabili”, spune comunicatul Asociației remis astăzi redacției.

Organizația profesională spune că este un comportament de neînțeles, cu atât mai mult cu cât „comisionul perceput de firmele de administrare a fondurilor de pensii este superior celui practicat la nivel internațional”. 

Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro). Asociația Brokerilor crede că ar trebui acordată o mai mare atenție asupra felului în care sunt administrați acești bani. „Considerăm că este necesară o dezbatere largă asupra modului în care sunt administrate fondurile de pensii si o mai atentă supraveghere din partea A.S.F., atât a procesului investițional, cât și în cel corporativ decizional al societaților de administrare”, condhide documentul citat.

Fondurile de pensii au fost ținta mai multor declarații guvernamentale și potențiale măsuri care ar urma să diminueze contribuțiile la entitățile care sunt cel mai constant cumpărător de acțiuni de pe piața de capital românească. După ce ministrul Finanțelor Publice Ionuț Mișa a vorbit despre desființarea Pilonului, declarație ulterior retractată de liderii majorității guvernamentale, au fost vehiculate mai multe măsuri între care: diminuarea contribuțiilor, eliminarea comisionului de încasare a contribuțiilor, iar finalmente premierul Mihai Tudose a declarat că Pilonul 2 ar urma să devină opțional.

viewscnt
Afla mai multe despre
asociatia brokerilor
bvb
bursa
pilonul 2