ASF respinge numirea lui Mihai Fercală în directoratul SIF Transilvania

ASF respinge numirea lui Mihai Fercală în directoratul SIF Transilvania
scris 13 oct 2016

Șefului de peste 20 de ani de la SIF Transilvania, Mihai Fercală, i-a fost respinsă de către supraveghetorul pieței numirea în directorat. Lipsa de cunoștințe și de capacitate profesională pentru administrarea eficientă a societății și sancțiunile primite în ultimii 2 ani sunt motivele invocate de ASF în decizia de respingere. Marius Moldovan și Iulian Stan au fost avizați favorabil.

După ce a scăpat de debarcare la Adunarea Generală a Acționarilor din aprilie, șeful de la SIF Transilvania (SIF3) Mihai Fercală este împiedicat să intre în componența directoratului chiar de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Ieri instituția a avizat nefavorabil cererea de numire în funcție a lui Fercală, invocând inclusiv nepregătirea profesională a acestuia. Nu mai puțin de 3 sancțiuni în cuantum de 29.500 de lei aplicate de ASF în ultimii ani au fost argumente în favoarea respingerii.

Urmărește-ne și pe Google News

A fost bun să conducă peste 20 de ani SIF Transilvania, dar acum supraveghetorul pieței constată că nu îndeplinește criteriile prevăzute de regulamentul ASF, astfel încât să asigure „un management corect prudent și eficient al societăților de investiții financiare”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Astfel, documentul de respingere semnat ieri de președintele Autorității Mișu Negrițoiu și publicat astăzi pe portalul Bursei de Valori București menționează că Fercală „nu a făcut dovada cunoașterii, în profunzime, a activității desfășurate la nivelul SIF Transilvania SA astfel încât să poată prezenta o strategie care să corespundă cu profilul de risc al societății”.

De asemenea, ASF mai spune despre cel respins la intrarea în directorat că „nu a făcut dovada deșinerii unor cunoștințe care să demonstreze că are capacitatea profesională de a desfășura activitatea specifică funcției vizate în mod corect, prudent și eficient.”

Care sunt șansele ca SIF-urile să își revină în următorii ani CITEȘTE ȘI Care sunt șansele ca SIF-urile să își revină în următorii ani

Existența a 3 decizii de sancțiuni din partea ASF a ușurat decizia instituției de a respinge numirea lui Fercală. Astfel, șeful de la SIF Transilvania a primit 2 amenzi în anul 2014 și o amendă în luna aprilie a acestui an, pentru raportări deficitare în luna decembrie, când a publicat un convocator pentru Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor, dar nu a informat piața că directoratul condus de el a contestat imediat în instanță dreptul grupului de acționari de a convoca respectiva AGEA. Ultima amendă a fost și cea mai ridicată, de 16.500 de lei.

Existența sancțiunilor este considerată de ASF ca fiind „de natură a pune la îndoială reputația și integritatea persoanei evaluate”.

Prin contrast, Marius Moldovan, fost director al Depozitarului Central, și Iulian Stan au primit aviz favorabil de la ASF pentru numirea lor în directorat. La ora 13.00 titlurile SIF Transilvania se depreciau cu 1,00%, până la prețul de 0,2465 lei/acțiune, un declin de o amplitudine decât media de la BVB și pe al 4 rulaj al pieței de aproximativ 222.000 de lei, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest.

La acest nivel de preț, reprezentând un discount de 40,65% față de ultima valoare unitară a activului net de la 8 luni, de 0,4170 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a SIF Transilvania se ridică la 540,61 milioane lei (120,24 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
asf
mihai fercala
bvb
bursa