ASF ia notă de disfuncționalitățile de la SIF Transilvania și prelungește cu până la 10 zile suspendarea de la tranzacționare a acțiunilor societății

ASF ia notă de disfuncționalitățile de la SIF Transilvania și prelungește cu până la 10 zile suspendarea de la tranzacționare a acțiunilor societății
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 mai 2020

În contextul în care membrii boardului SIF Transilvania acuză că nu pot efectua supravegherea, nefiind primiți în sediu și fiind ignorați de personalul fidel lui Mihai Fercală, cel care deține din anii '90 frâiele societății și pe care nu vrea să le cedeze nici acum, Autoritatea de Supraveghere Financiară ține acțiunile societății departe de ringul bursier.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis la finele săptămânii trecute ca acțiunile SIF Transilvania (SIF3) să rămână suspendate de la tranzacționare până la clarificarea aspectelor legate de conducere, pentru o perioadă de cel mult până la 10 zile. Hotărârea vine în contextul în care instituția a luat act de o notifcare a Consiliul de Supraveghere care spune că nu poate exercita supravegherea și a solicitat prelungirea etapei de suspendare de la tranzacționare a acțiunilor până la avizarea noului directorat, care îl are în frunte pe fostul președinte al Depozitarului Central, Marius Moldovan.

Urmărește-ne și pe Google News

În momentul de față, boardul, care are conturată o majoritate de 4 membri din 7, și-a validat în instanță componența prin menținerea omului de afaceri Constantin Frățilă, are cheia comunicării cu Bursa și recunoașteri de la ASF. Îi lipsește însă controlul de facto asupra societății, adică accesul în sediu, la documente și colaborarea personalului tehnic, în prezent fidel lui Fercală.

EXCLUSIV Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, are un vot intern în PSD pentru preluarea șefiei ASF. Care sunt raporturile de forțe în Parlament și la ce să ne așteptăm CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, are un vot intern în PSD pentru preluarea șefiei ASF. Care sunt raporturile de forțe în Parlament și la ce să ne așteptăm

Conform unei comunicări către bursă a Consilului de Supraveghere, membrilor acestuia nu li se permite accesul în sediu, fiind respinși de firma de securitate Euroguard Security prezumtiv la solicitarea lui Fercală. De asemenea, departamentele SIF-ului nu remit boardului documentele solicitate și nu le respectă hotărârile.

Potrivit notificării către piață, Fercală și Ștefan Szitas se află zilnic în sediul din Brașov al societății și angajează patrimonial SIF Transilvania în contracte cu case de avocatură. Consiliul de Supraveghere consideră că nu are acest drept după ce a fost revocat înainte de Paști, iar pe data de 19 aprilie oricum a expirat mandatul său anterior. Ei spun că Fercală și Szitas „interpretează discreționar hotărârile instanțelor de judecată, deciziile ASF, hotărârile CS și transmit în mod public informații nereale”.

EXCLUSIV Listarea anul acesta a Hidroelectrica - compromisă din cauza COVID-19 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Listarea anul acesta a Hidroelectrica - compromisă din cauza COVID-19

Departamentului economic al SIF-ului i s-a cerut transmiterea spre semnare către board a situațiilor financiare pe anul 2019, dar și efectuarea plăților aferente contractelor semnate până la 19 aprilie, data expirării mandatului fostului Directorat, urmând ca după acest reper să nu mai poată inița tranzacții la dispoziția lui Fercală sau a colaboratorilor săi.

Boardul a mai completat dosarele pentru directorat ale celor care ar urma să fie alături de Moldovan, Radu Roșca și Cristian Răduță, iar o altă decizie privește obținerea unei liste a persoanelor care au acces la informațiile privilegiate.

Acționarii Electrica aprobă un dividend cu randament net de 7% CITEȘTE ȘI Acționarii Electrica aprobă un dividend cu randament net de 7%

Boardul a notificat piața că publicarea raportului trimestrial al societății va fi amânată pentru că documentul nu a fost prezentat la solicitarea supraveghetorilor spre a fi analizat.

De peste o lună, membrii Consiliului de Supraveghere reclamă faptul că nu sunt primiți în sediu. Lui Moldovan nici măcar nu i s-ar fi permis accesul în sediu în prezența unui executor judecătoresc.

De facto, septuagenarul Fercală este stăpân în sediul din Brașov al SIF-ului, are ștampilele, documentele și acces la personalul societății. Totul se întâmplă ca și când principalul său argument de a rămâne pe poziție este pentru că a fost primul acolo și locul este deja ocupat.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
bvb
bursa
asf
mihai fercala
constatin fratila
marius moldovan