ASF CONFIRMĂ Profit.ro: Mihai Fercală a pierdut șefia SIF Transilvania după un sfert de veac

ASF CONFIRMĂ Profit.ro: Mihai Fercală a pierdut șefia SIF Transilvania după un sfert de veac
scris 23 apr 2020

Autoritatea de Supraveghere Financiară a respins cererea de avizare pentru un nou mandat de 4 ani a lui Mihai Fercală, Iulian Stan și Ștefan Szitas în fruntea Directoratului SIF Transilvania, motivând cu documentația incompletă. Mandatul precedent a expirat pe 19 aprilie. Interesant este că în Consiliul de Supraveghere, unde s-a configurat o nouă majoritate, adoptase din aprilie o hotărâre prin care investea începând cu 20 aprilie un nou Directorat care ar urma să îl aibă în frunte, după avizul ASF, pe fostul președinte al Depozitarului Central, Marius Moldovan. Cu ștampila în mână, Fercală nu a furnizat această informație, care a ajuns în premieră în piață doar prin intermediul Profit.ro. Totuși, cel care de un sfert de secol se află la frâiele societății se împiedică la supraveghetorul pieței. 

O mutarea la vârful SIF Transilvania (SIF3), anunțată înainte de Paști de Profit.ro, încă este sub semnul echivocului, în condițiile în care aparent-revocatul Mihai Fercală are ștampila în mână și implicit comunicarea oficială către investitori prin intermediul Bursei de Valori București și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). În același timp, decizii ale Consiliului de Supraveghere, dintre care cea mai importantă desemnarea unei noi componențe pentru Directorat începând cu 20 aprilie, nu sunt transmise pieței.

Urmărește-ne și pe Google News

Dimpotrivă, o notificare menționa prelungirea cu un mandat de 4 ani a actualei structuri a Directoratului unde Fercală îi are alături pe Iulian Stan și Ștefan Szitas. Demersul s-a împotmolit, însă, tocmai la reglementatorul pieței. ASF a respins cererea a avizare a celor 3 persoane, motivând cu existența unor documentații incomplete.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EȘEC. Adio BRUA 2? Transgaz și omologul său maghiar au raportat cerere insuficientă. Eșecul final - cel mai probabil din cauza blocajului economiei globale determinat de măsurile restrictive CITEȘTE ȘI EȘEC. Adio BRUA 2? Transgaz și omologul său maghiar au raportat cerere insuficientă. Eșecul final - cel mai probabil din cauza blocajului economiei globale determinat de măsurile restrictive

Pe data de 30 martie, boardul îi revocase directorul Mihai Fercală și pe vicepreședintele Iulian Stan, pentru ca doar câteva zile mai târziu, fostul președinte al Depozitarului Central, Marius Moldovan să fie desemnat ca noul director general și președinte executiv de la 20 aprilie, după expirarea precedentului mandat, sub rezerva unei primiri a autorizării din partea ASF. „Hotărârile CS sunt executorii și trebuie duse la îndeplinire de membrii directoratului indiferent de opinia acestora. Aceasta este ierarhia de subordonare și control ierarhic în societățile administrate în sistem dualist, cum este și SIF Transilvania”, afirma Moldovan într-o adresă remisă Profit.ro.

Directorul Fercală nu s-a dat bătut. Deși revocat, a avut ștampila în mână pentru mutări de ultim moment. Una dintre acestea este o notificare către Bursă că a obținut, miercuri, câștig în instanță pentru suspendarea unei decizii din 19 martie, care a determinat schimbări decisive în structura boardului, astfel încât acesta să piardă susținerea. Moldovan, spune, însă, că notificările către BVB, alături de datele remise către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și instanțele de judecată reprezintă "informări incomplete, trunchiate sau rupte din context".

Cele 2 voturi care ar trebui să marcheze o schimbare conducerii executive au fost exprimate cu 4 opțiuni dintr-un total de 7 membri, alături de Moldovan mai fiind Crinu Andănuț din partea Allianz, omul de afaceri constănțean Frățilă și profesorul de economie din Sibiu Nicolae Petria. Este structura care se menține și care poate acorda oricând un vot în același sens, chiar dacă Fercală mizează în continuare că în justiție ar putea obține hotărâri cum că actuala revocare ar fi legală. El invocă faptul că îndepărtarea lui Ștefan Szabo din fruntea Consiliului de Supraveghere nu ar fi îndeplinit condițiile legale și din Actul Constitutiv.

Banca Transilvania trece peste recomandarea supraveghetorului BNR și menține propunerea de dividend. Mută doar data plății CITEȘTE ȘI Banca Transilvania trece peste recomandarea supraveghetorului BNR și menține propunerea de dividend. Mută doar data plății

Supraviețuitor în războaiele cu fostul arbitru de fotbal Frățilă, dar și într-o confruntare majoră din 2016, în care i-a avut oponenți pe Radu Toia, cu o carieră relevantă la supraveghetorul pieței, și cu Răzvan Rusu din zona Certinvest, Fercală a făcut noi mutări de ultim moment. Ultima dinrre acestea este ținerea Adunării Generale a Acționarilor de bilanț de săptămâna viitoare doar online în condițiile în care SIF Transilvania nu a obțnut avizul Direcției de Sănătate Publică.

Sunt eforturi prin care Fercală vizează să se mențină în fruntea SIF-ului, dar care acum au o opreliște importantă chiar la ASF.

Dincolo de bătălia pentru șefia acesteia, societatea este momentan într-o poziție precară. Fără vânzări importante pe creștere, cu achiziții pe scăderile recente care au secătuit-o de cash, societatea se confruntă cu perspectiva de a nu primi dividende de la BRD Groupe Société Générale (BRD), unde concentrează 3,26% din acțiuni, pachet de 22,70 milioane titluri a cărei valoare se ridică la prețul de închidere de ieri la 268,31 milioane lei. Dividendele care ar fi urmat să fie încasate s-ar fi ridicat la 37,23 milioane lei, însă propunerea de dividend brut, de 1,64 lei/acțiune, este sub semnul întrebării, nefiind susținută la momentul de față de acționarul majoritar francez.

Mai grav, deținerile istorice în domeniul turismului, unde SIF Transilvania a derulat programe de investiții importante în ultimii ani cu bani obținuți din vânzarea pachetului deținut la BCR acum un deceniu, sunt blocate complet în contextul epidemiei de coronavirus.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
asf
mihai fercala
constatin fratila
marius moldovan
allianz