Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a votat astăzi pentru fuziunea prin absorbție a operatorilor de piață Bursa de Valori București și Sibex.
Votată de acționarii celor 2 burse încă din primăvară, fuziunea dintre Bursa de Valori București (BVB) și Sibex intră în vigoare după ce a primit astăzi avizul reglementatorului pieței, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Consiliul instituției a aprobat solicitarea formulată încă din vară, iar aceasta consfințește retragerea autorizației Bursei de la Sibiu și radierea ei din Registrul ASF.
Se încheie aproape în anonimat o poveste pentru care a existat mult interes în anii de “boom” burseir 2006-2007. Scăderea spre nerelevanță a volumelor din piața derivatelor de la Sibex a făcut să pară că fuziunea este mai degrabă o concesie făcută de BVB SIF-urilor, acționari deopotrivă la București, cât și la Sibex, ultima entitate având tot mai mult dificultăți să genereze venituri pentru acționari.
CITEȘTE ȘI România rămâne la periferia piețelor de capital. Bursa de la Varșovia deja este piață dezvoltată, cu 2 clase peste cea de la BucureștiASF aprobă acum o solicitare depusă de operatorii de piață încă din vară, însă multiple surse din piața de capital au declarat pentru Profit.ro că această amânare a fost deliberată, atât BVB, cât și reglementatorul pieței căutând o soluție pentru ca acțiunile listate pe sistemul alternativ de tranzacționare de la Sibex să nu fie suspendate prea mult timp.
Într-o primă fază, au fost transferate la București acțiunile companiilor Selca SA Pitești (SELC), ICERP SA Ploiești (ICER), Virola – Independența Sibiu (VIRO), Casa Albă - Independența SA Sibiu (CAIN), Romradiatoare Brașov (RRD), Românofir SA (ROOF), Professional Imo Partners (PPLI) și Sigstrat SA Sighetu Marmației (SIGS). Ceilalți emitenți, care nu au ținut Adunările Generale ale Acționarilor pentru a decide în privința delistării cu dreptul de retragere a acționarilor sau mutarea la București, vor fi transferați “oarecum cu forța” pe un segment al pieței AeRO a BVB, așa cum menționa, pentru Profit.ro, Lucian Isac, director general la SSIF Estinvest, societate prezentă în acționariatul ambelor burse.
Conform proiectului de fuziune votat de acționari, BVB emite un număr maxim de 401.401 acțiuni noi, nominative, ordinare, dematerializate, fiecare titlu având valoarea nominală de 10 lei, urmând ca valoarea capitalului social al BVB să fie majorată de la nivelul de 76,74 milioane lei la valoarea maximă de 80,75 milioane lei. În urma procesului, capitalul social al Bursei de Valori București va fi împărțit în maxim 8,07 milioane de acțiuni.
Operațiunea de piață s-a realizat la un raport de schimb de 83 acțiuni Sibex la 1 acțiune BVB, evaluarea acțiunilor Bursei de Valori București în vederea fuziunii fiind la 35,8724 lei/acțiune.