PREMIERĂ Emisiune de obligațiuni în euro listată la BVB. International Investment Bank, cu sediul la Moscova, a atras în ultimii 3 ani echivalentul a 215 milioane euro

PREMIERĂ Emisiune de obligațiuni în euro listată la BVB. International Investment Bank, cu sediul la Moscova, a atras în ultimii 3 ani echivalentul a 215 milioane euro

Jozef Kollar, vicepreședinte al CA al International Investment Bank (sursa foto: contul de Facebook al BVB)

scris 28 sep 2017

Un efort conjugat de moment al ASF, BVB, Depozitarului Central și intermediarului BT Capital Partners a dat cale liberă primei emisiuni de obligațiuni în euro decontată pe piața de capital românească prin distemul Target 2 Securities.

De astăzi sunt disponibile la tranzacționare obligațiunile corporative emise de International Investment Bank (IIB), instituție cu sediul la Moscova, fondată în anul 1970 când ar fi trebuit să fie echivalentul Fondului Monetar Internațional pentru blocul economic răsăritean CAER. Titlurile emise în lei și în euro au din partea agenției Moody’s Investors Service un rating egal cu cel al emitentului, de Baa1.

Urmărește-ne și pe Google News

Emisiunile scadente în anul 2020 sunt emise în monedă diferită, respectiv o emisiune în valoare de 300 milioane lei și o emisiune de 60 milioane de euro. Despre ultima dintre emisiuni, Jozef Kollar, vicepreședinte al Consiliului de Administrație al instituției de credit, spune că este o tranzacție istorică. Se referă la faptul că este prima emisiune de obligațiuni în euro decontată pe bursa românească.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Attila György, secretar în Ministerul Finanțelor Publice, spune că aceasta nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi fost operate pe ultima sută de metri modificări în sistemul de reglementări și în infrastructura tehnică.

Paul Prodan, președinte la BT Capital Partners, intermediarul operațiunii de listare, spune că au fost zile de eforturi importante pentru ca tranzacția să fie decontată. Este prima procesare a unui instrument denominat în euro pe care o operează piața de capital românească prin intermediul sistemului de decontare european Target 2 Securities, subliniază și Silvia Buicănescu, director general al Depozitarului Central.

Americanii de la Franklin Templeton rămân administratori ai Fondului Proprietatea până în 2020, după votul acționarilor: „Încă ne veți mai vedea un timp” CITEȘTE ȘI Americanii de la Franklin Templeton rămân administratori ai Fondului Proprietatea până în 2020, după votul acționarilor: „Încă ne veți mai vedea un timp”

International Investment Bank a atras pentru emisiunile sale peste 40 de finanțatori din 6 țări ale Uniunii Europene (Germania, Austria, România, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia), spune Kollar, care punctează și faptul că prezența instituției pe care o reprezintă este în creștere la Bursa de Valori București, cea mai utilizată piață după cea de la Moscova de către respectiva entitate.

Prima emisiune, din anul 2015, a fost în echivalent 25 milioane de euro. Anul trecut, suma a fost ridicată la 67 milioane euro, iar în acest an cei 125 milioane euro în echivalent ridică valoarea totală a finanțărilor atrase la BVB la 215 milioane euro. „Este clar că este o creștere de volum”, a mai zis vicepreședintele băncii. El punctează că și costurile atragerii resurselor este în scădere pentru emitent. Anul trecut, reducerea a fost de un punct procentual, iar acum sunt încă 0,35 puncte procentuale în scădere pentru dobânda obligațiunilor emise.

O piață cu potențial

Prodan de la BT Capital Partners amintește că, numai în ultimii 2 ani, compania parte a grupului Banca Transilvania a intermediat listarea la București de obligațiuni în valoare de peste 1 miliard de euro. „Se poate face treabă pe piața de capital românească”, a declarat el la deschiderea ședinței de tranzacționare de la BVB de astăzi.

Kollar a declarat, răspunzând la o întrebare a Profit.ro, că are în vedere emisiuni și în viitor la BVB, fiind în căutare de resurse financiare. Chiar pentru această lună este programat un plasament privat în Germania, prin care instituția cu sediul la Moscova vrea să atragă 72-80 milioane euro. Ținta este ca IIB să balanseze riscurile prin emiterea unor obligațiuni pe scadențe mai lungi, vizând maturități de 10,15 și 20 de ani. Completează, însă, că piața românească de capital nu este suficient de dezvoltată deocamdată pentru a asimila scadențe de 20 de ani.

Unde vor fi folosiți banii

Preocuparea legată de piața românească va fi, după atragerea finanțărilor, cu precăderea aceea a găsirii de plasamente. Deocamdată, activele International Investement Bank sunt de 100 milioane euro pe piața românească și conducerea instituției vizează o echilibrare a raportului, astfel încât și plasamentele să urce către reperul de peste 200 milioane euro al finanțărilor.

Banca este la început de drum, în general, după relansarea ei. Activele băncii, potrivit ultimului raport anual publicat pe portalul IIB, sunt de 881 milioane euro, mai mici decât capitalurile proprii de 1,3 miliarde euro.

Banca va deschide linii de credit către Banca Transilvania și Eximbank, dar va folosi și banii pentru operațiuni de trezorerie cu titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor Publice, spune Kollar. Instituția pe care o reprezintă a finanțat și companii din economia reală, precum Agricover, Avicola Buzău, Fabrica de Lapte Brașov, MEP Retail, dezvoltatorul Iulius Group și MEP Retail, operatorul lanțului Profi.

International Investment Bank are și o poveste neplăcută pe piața de capital românească, respectiv finanțarea producătorului de cabluri din fibră optică Romcab Târgu Mureș (MCAB), care la începutul acestui an și-a cerut insolvența. Consolarea invocată de Kollar astăzi la Bursă este că se află pe lista de la masa credală alături de alte nume importante ale industriei financiare.

viewscnt
Afla mai multe despre
iib
obligatiuni
bt capital partners
bvb
bursa
depozitarul central
eximbank
romcab