Depășirea la Londra a reperului de 57 dolari/baril pentru țițeiul Brent s-a reflectat pozitiv la Bursa de Valori București printr-un câștig de 3% la nivelul capitalizării bursiere pentru cea mai importantă companie petrolieră românească. Titlurile OMV Petrom au depășit pentru prima dată prețuri anterioare ofertei derulate de Fondul Proprietatea la jumătatea lunii octombrie. „„Încet-încet o să-și revină”, spune despre acțiunea cu simbolul SNP un consultant energetic.
Săptămâna de tranzacționare a debutat favorabil la Bursa de Valori București, cu o ședință având aprecieri de aproximativ 1% pe 3 dintre cei mai importanți indici. Este o influență pozitivă a impulsului agresiv ascendent al cotațiilor internaționale ale petrolului, în condițiile în care piața locală este debalansată către titlurile energetice încât între brokeri circulă gluma că BVB seamănă cu bursa de la Moscova.
Emitentul cu cea mai mare capitalizare bursieră, OMV Petrom (SNP) s-a apreciat astăzi cu 3,18%, până la prețul de 0,2430 lei/acțiune, un nou maxim al ultimelor 2 luni, după ce prețul fusese apăsat de pachetele abundente la vânzare ale investitorilor care au cumpărat cu discount în oferta de vânzare derulată de Fondul Proprietatea (FP) la jumătatea lui octombrie.
CITEȘTE ȘI OMV Petrom și Hunt Oil au început producția la sonda Padina, la doar 2 ani de la descoperirea zăcământului de gazeRemarcabil, revenirea consistentă s-a realizat pe volume echivalente cu 11,95 milioane lei, cel mai mare rulaj din ultima lună și de 4-20 ori mai ridicat decât cele din ultimele săptămâni. La acest nivel de preț, investitorii instituționali care au cumpărat în oferta FP la 0,2100 lei/acțiune au un randament de 15,71%, în timp ce investitorii de retail care au achiziționat cu discount la cotația de 0,1995 lei/acțiune, subscriind în primele 4 zile lucrătoare ale ofertei pot marca un câștig de 21,80%, ceea ce ar reprezenta un randament anualizat de peste 140%.
Impulsul de azi este dat de „spargerea” unor noi maxime pe cotația țițeiului Brent care au depășit intraday reperul de 57 dolari/baril. Dacă avansul cotației din zona de 44 dolari/baril către palierul de 50 dolari/baril nu s-a regăsit într-o revenire mai consistentă din zona minimelor locale pe titlurile OMV Petrom, acum creșterea către un nou maxim al ultimului an și jumătate a fost acompaniat și de un salt mai importanmt pe titlurile celei mai importante companii petroliere românești.
La prețul de astăzi, capitalizarea bursieră a OMV Petrom este de 13,76 miliarde lei (3,05 miliarde euro). Mai este loc de creștere?, l-am întrebat pe consultantul în domeniul sectorului energetic Sorin Dinu. „Ar putea să valoreze mai mult”, ne răspunde. Întărește că valoarea de piață a companiei depinde de cotațiile internaționale ale țițeiului. Cotația este dată de un discount față de un cash-flow, iar nivelul acestui flux de numerar poate fi determinat doar de investitori care să folosească analiști cu un grad ridicat de expertiză, care să ia în calcul și parcursul prețurilor petrolului la nivel global.
Este relativ optimist față de simbolul OMV Petrom despre care spune că au fost influențate de existența a mai multor acțiuni în piață, disponibile la vânzare după oferta FP. „Încet-încet o să-și revină”, ne zice. Va conta foarte mult felul în care societatea își va revedea portofoliul. O parte din câmpurile sale petroliere au devenit scumpe, iar nivelul internațional al prețului țițeiului care le-ar face să devină rentabile contează încă și mai mult decât activitatea de restructurare.
OMV Petrom ar putea să-și majoreze substanțial producția exploatând zăcămintele din Marea Neagră, însă acelea ar fi profitabile abia la prețuri de piață echivalente unei cotații de 85-90 dolari/baril a țițeiului Brent. La aceste niveluri devin, însă, profitabile și alte câmpuri petroliere închise în ultimii ani. Acestea ar putea fi redeschise, compania urmând să fie atentă și la randamentul total al portofoliului, pentru ca media să nu fie trasă în jos.
Cu pondere mare în indici, titlurile OMV Petrom au influențat întreaga piață de la BVB. Astfel, indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,86%, până la nivelul de 6.954,09 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus și indicele energetic BET-NG au câștigat 0,77% și, respectiv 1,23%.
Este o zi „verde” în corelare cu prețul țițeiului și nu cu bursele europene care au avut o tendință de stagnare sau chiar ușor negativă. Dacă indicele paneuropean Euro Stoxx 50, care măsoară evoluția celor mai tranzacționate titluri de pe continent a închis cu 0,05% peste referință, indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt au alunecat cu 0,07% și 0,12% sub reperele de închidere ale sesiunii de vineri. Indicele FTSE100 de la Londra, chiar a consemnat un recul de 0,92%, comparabil cu cel al principalei burse din regiunea noastră, cea de la Varșovia, al cărui indice WIG209 a pierdut 0,90%.
Pe cât mai poate conta bursa locală pe susținerea prețului petrolului
Pe volume mult mai slabe, de aproximativ 986.000 de lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 1,03%, până la prețul de 24,45 lei/acțiune, un nou maxim al ultimelor 3 luni pe titlurile producătorului de gaze naturale.
Este o susținere de durată dinspre cotațiile din piața hidrocarburilor? Analistul economic Dinu are mai multe îndoieli. Înțelegerea între țările exportatoare de petrol a fost realizată oarecum forțat, cu Arabia Saudită având un deficit bugetar de 20%, cu Rusia având deficit și Venezuela în faliment. Pe de altă parte, dacă reducerea producției nu va avea impact pe preț, țările respective vor fi silite să renunțe la înțelegere având o pierdere pe linie dublă, atât din preț, cât și din volumul vândut.
CITEȘTE ȘI OPEC și statele din afara cartelului au ajuns la un acord de reducere a producțieiÎn plus, în actualul context de piață, încercările de cartelizare sunt dificile, având în vedere că la prețuri de 53-57 dolari/baril devin profitabile mai multe exploatări de petrol de șist din SUA. Companiile americane au dezvoltat tehnologiile de runda a 2-a, astfel încât au câștigat în eficiența exploatării zăcămintelor de șist. De asemenea, băncile americane au restructurat datoriile sau au făcut conversii în equities astfel încât companiile care exploatează petrol de șist și-au redus și costurile de finanțare. Acesta este contextul în care reducerea numărului de zăcăminte unde extracția este operațională a fost sub așteptări.
Dinu spune că perioada care urmează, a iernii din emisfera nordului, este tradițional caracterizată de un consum mai ridicat. După o normalizare a cererii în primăvara viitoare, se va vedea mai clar pe ce tendință se înscrie cotația țițeiului.
Tranzacții de aproape 19 milioane lei pe principalele acțiuni cu profil financiar
Într-o zi dominată de piața hidrocarburilor, activitatea de tranzacționare din piața de acțiuni de 37,63 milioane lei (8,35 milioane euro) a avut o componentă importantă pe segmentul titlurilor cu profil financiar. Pe locul 2 în topul rulajelor, cu transferuri în piața reglementată de 8,36 milioane lei, s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 0,63%, până la prețul de 2,3900 lei/acțiune, care dă instituției de credit o capitalizare bursieră de 8,71 miliarde lei (1,93 miliarde euro). Pe același emitent s-a realizat și cea mai mare tranzacție specială din piața deal, în valoare de 4,13 milioane lei. Astăzi banca a anunțat că a răscumpărat săptămâna trecută un număr de 1,58 milioane titluri proprii, în valoare de 3,74 milioane lei.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), care au urcat cu 1,08%, până la prețul de 11,24 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,41 milioane lei.
Fondul Proprietatea a adunat schimburi de 4,83 milioane lei într-o sesiune în care titlurile sale au staționat pe nivelul de preț de 0,7950 lei/acțiune. Emitentul a anunșat astăzi că săptămâna trecută a răscumpărat 3,89 milioane acțiuni proprii, pentru care a plătit 3,08 milioane lei. Indicele financiar BET-FI, în componența căruia FP se află cu un procentaj de 30,00%, a înregistrat un recul de 0,19%, până la valoarea de 29.031,81 puncte.