Andreea Pipernea, fost CEO la NN Pensii – candidat pentru un loc în boardul maib. Banca de la Chișinău ajunge la distribuții de dividende de 50 milioane euro în ultimii 2 ani

Andreea Pipernea, fost CEO la NN Pensii – candidat pentru un loc în boardul maib. Banca de la Chișinău ajunge la distribuții de dividende de 50 milioane euro în ultimii 2 ani
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 iun 2024

Banca maib, cea mai importantă instituție de credit din Republica Moldova, cu planuri de listare la BVB, vine cu repartizări de cash către acționari în acest an. Rată de distribuție de 38% pentru anii 2021-2023.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Adunarea Generală a Acționarilor băncii maib, de la Chișinău, a fost convocată pentru data de 19 iunie, pe ordinea de zi figurând și votul pentru componența Consiliul instituției de credit. Pentru cele 7 locuri în board sunt exprimate 8 candidaturi, între care și 5 ale unor actuali membri pentru prelungirea mandatelor. Este vorba despre Vytautas Plunksnis, președintele în exercițiu, vicepreședintele Victor Miculeț, Natalia Vrabie, Konrad Kozik și Vasile Tofan.

Andreea Pipernea, fost CEO la NN Pensii și care anterior a deținut funcții executive la Citibank, Erste, RBS și ABN Amro în România, pe lângă o serie de poziții de consultanță, este candidatul nou din România. Alături de aceasta, mai solicită votul acționarilor Nigel Verdon, antreprenor în domeniul tehnologiei financiare, ce a fondat mai multe startup-uri de succes în domeniul tehnologiei financiare, inclusiv Currency Cloud (vândut către Visa) și Maksym Kuznetsov, expert în domeniul investițiilor cu o experiență de 10 ani și care deține poziția de director de investiții la Horizon Capital, fondul care era unul din cei mai importanți acționari ai Purcari Wineries (WINE), la momentul listării companiei de vinuri din Basarabia, în anul 2018.

Digi Communications se împrumută de la ING Bank pentru refinanțarea obligațiunilor scadente în anul viitor CITEȘTE ȘI Digi Communications se împrumută de la ING Bank pentru refinanțarea obligațiunilor scadente în anul viitor

Tot în AGA, maib propune distribuția de dividende în valoare de 757 milioane lei moldovenești (39 milioane euro), pentru perioada 2021-2023, echivalent cu 7,30 lei moldovenești/acțiune, distribuție ce are aprobarea preliminară a Băncii Naționale a Moldovei.

Acestea se adaugă dividendelor în sumă de 198 milioane lei moldovenești (10 milioane euro) plătite în 2023și care ridică rata de distribuție pentru ultimii 3 ani la 38% din profitul net, ceea ce este în acord cu politica băncii de a returna acționarilor sub formă de cash între 30% și 50% din câștigul net.

Romgaz a selectat aranjorii programului de emisiuni de obligațiuni corporative. Listare duală, în Luxemburg și la București CITEȘTE ȘI Romgaz a selectat aranjorii programului de emisiuni de obligațiuni corporative. Listare duală, în Luxemburg și la București

maib propune răscumpărări ale acțiunilor proprii în valoare de 231 de milioane lei moldovenești (12 milioane euro) pentru a acoperi planul de stimulente pe termen lung. Suma care urmează să fie pusă la dispoziție pentru răscumpărare a fost aprobată în prealabil de banca centrală de la Chișinău.

Planuri pentru listarea la BVB

O AGA dina nul 2022 a maib a votat de principiu listarea acțiunilor instituției de credit la Bursa de Valori București, însă aceste demersuri depind de schimbări în legislația de la Chișinău care încă nu s-au realizat.

FOTO Glissando Garden Center ajunge la cota bursei ca o companie cu o valoare de piață de 22 milioane lei. Noi anunțuri, la Profit Piața de Capital.forum CITEȘTE ȘI FOTO Glissando Garden Center ajunge la cota bursei ca o companie cu o valoare de piață de 22 milioane lei. Noi anunțuri, la Profit Piața de Capital.forum

Oricum, planurile sunt menținute. "Intenția maib de a se lista la Bursa de Valori București rămâne neschimbată", a fost mesajul transmis în luna februarie a acestui an către piață, prin intermediul Profit.ro, de Giorgi Shagidze, Președintele maib.

În prezent, pragul de 1% de aprobare de la banca centrală este prea restrictiv pentru a permite o listare fezabilă. "Suntem siguri că acest lucru se va schimba, deoarece legislația moldovenească va fi armonizată cu cea a UE, însă nu suntem siguri când acest lucru se va întâmpla”, mai spunea Shagidze.

viewscnt
Afla mai multe despre
maib
chisinau
banca
andreea pipernea