Titlurile OMV Petrom scad cu 1,11% după prima oră de tranzacționare de azi de la BVB, când încep să intre în piață titlurile din oferta FP. La prețul actual de 0,2230 lei/acțiune, încă marchează câștiguri de 6-12% față de prețurile ofertei. Deja după o singură oră s-au schimbat titluri în valoare de 17,68 milioane lei, cele 80,15 milioane acțiuni schimbate reprezentând cel de-al 5-lea volum din istorie pentru o întreagă sesiune și cel mai ridicat rulaj din ultimii 10 ani.
Cu presiune la vânzare. Așa intră în piață acțiunile OMV Petrom (SNP) dobândite de investitori în cadrul ofertei publice secundare, în care Fondul Proprietatea (FP) a vândut o deținere de 6,42% din titlurile companiei petroliere. Cotația a coborât după prima oră de tranzacționare la prețul de 0,2230 lei/acțiune, cu 0,89% sub referință, însă în primele minute de tranzacționare a fost atins și un minim intraday de 0,2175 lei/acțiune, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest.
Este presiunea la vânzare exercitată de majorarea cu aproximativ două treimi a free-float-ului companiei în urma vânzării FP. Acesta este contextul în care deja compania înregistrează volume record pentru o ședință bursieră a ultimilor 10 ani într-o singură zi de tranzacționare.
Volumul de 80,15 milioane acțiuni OMV Petrom schimbate, echivalentul a 17,68 milioane lei, este al 5-lea din istoria emitentului în ringul de la Bursa de Valori București, însă trebuie să ne întoarcem în octombrie 2004 la efervescența dată de vestea privatizării în favoarea grupului petrolier austriac OMV pentru a vedea asemenea volume. Acestea au șanse mari să fie depășite până la finalul sesiunii de tranzacționare, pentru o zi cu o activitate de tranzacționare record. Cea mai recentă sesiune cu volume excepționale este cea din 14 octombrie 2008, în vâltoarea crizei financiare și atunci au fost schimbate 65,08 milioane de acțiuni.
Sunt câștiguri, deci se marchează
Vânzările se realizează în contextul în care investitorii pot marca profituri pe termen scurt pe titlurile cumpărate în ofertă. Astfel, la prețul de 0,2230 lei/acțiune, investitorii instituționali pot vinde cu 6,19% în câștig titluri dobândite în cadrul ofertei la prețul de 0,2100 lei/acțiune, în timp ce pentru investitorii de retail care au achiziționat titlurile în primele 4 zile lucrătoare ale ofertei publice la prețul de 0,1995 lei/acțiune, randamentul este de 11,78%. Sunt randamente anualizate de 180-350%.
Volumul din prima oră de tranzacționare abia reprezintă 2,20% din numărul de 3,64 milioane titluri care au făcut obiectul ofertei
Marcel Murgoci, director de tranzacționare la SSIF Estinvest Focșani, avertiza pentru Profit.ro asupra perspectivei presiuni la vânzare: „Așteptările clienților sunt de marcare. (...) Toți clienții care au subscris sunt pasibili de a vinde.” El afirma că, până la urmă, cheia formării prețului va fi la cumpărători, a căror prezență, număr, dimensiune și cantitate de achiziții țintită reprezintă necunoscute.