Grupul Alro raportează pentru primele 6 luni ale anului un câștig pretaxare EBITDA de 144,36 milioane lei, la o treime față de nivelul de 430,26 milioane lei de la S1 2020. Deși și-a sporit livrările cantitative pe toate categoriile principale de produse cu excepția bauxitei și a beneficiat de o creștere a prețului internațional al aluiminiului primar, societatea nu a reușit să surmonteze ceea ce caracterizează drept „anomalii” din piața de energie, unde prețurile au explodat urmare a introducerii politicilor de decarbonizare europene.
Alro Slatina (ALR) a realizat la nivel de grup, în primul semestru, venituri din contracte cu clienții de 1,54 miliarde lei, în creștere cu 13,01% față de cele de 1,36 miliarde lei din perioada similară a anului trecut. Este un rezultat obținut în contextul unor majorări cantitative pe segmentele aluminiului primar și aluminiului procesat de 6,55% și respectiv 5,97%. Un salt de 27,36% a fost și pentru livrările de alumină. Compania oferă structura detaliată a vânzărilor în raportarea trimestrială.
Conjunctura a fost, de asemenea, favorabilă pe piața metalelor neferoase din Londra, unde cotația medie a aluminiului primar a urcat în zona de 2.500 dolari/tonă. Totuși, grupul raportează un rezultat negativ de 47,58 milioane lei, față de profitul net de 253,66 milioane lei obținut în primele 6 luni din 2020. La T1, Alro afișa o pierdere de 61,86 milioane lei. Reacția a fost negativă la BVB, unde cotația titlurilor Alro a suferit un recul de aproximativ 5%, până în zona de 2,7000 lei/acțiune, însă intraday a atins și minime ale ultimelor 5 luni.n
CITEȘTE ȘI Cardoil Avantaj pregătește obligațiuni de până la 20 milioane euroȘocul este consecință majorărilor de costuri pentru consumul de energie. „În S1 2021, Alro s-a confruntat cu un context dificil în ceea ce privește piața energiei electrice, care este afectată de presiunea ridicată în ceea ce privește decarbonizarea energiei în Romania și în Europa”, spune compania în raportarea semestrială. Prețurile au crescut. „Ca o consecință directă, mai mulți furnizori de energie electrică ai Grupului au solicitat modificări privind prețurile contractate în avans de Grup, reducerea cantităților și a termenele de plată, în timp ce alții chiar au reziliat contractele semnate anterior.”
La data de 30 iunie, activele totale ale Alro erau de 2,65 miliarde lei, cu 0,76% mai mari decât cele de 2,63 miliarde lei de la sfârșitul anului trecut, iar în același interval de raportare datoriile totale au crescut cu cu 3,24%, la 1,59 miliarde lei, de la 1,54 miliarde lei. Compania comunică accesarea unei facilități de credit de 167 milioane lei de la Eximbank, în timp ce pentru investițiile de capital Alro a primește un împrumut de 40 milioane dolari de la Banca de Comerț și Dezvoltare a Mării Negre.
Alro Slatina este listată la Bursa de Valori București unde în decembrie 2018 și-a majorat free-floatul după ce acționarii majoritari ruși, grupul Vimetco, ce este controlat de miliardarul Vitali Matchitski, au vândut 33,7% din titluri, cumpărători principali fiind fondatorii retailerului de materiale de construcții Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl, ce au achiziționat 23,16% din acțiunile companiei pentru 495,99 milioane lei. Fondurile de pensii administrate NN au raportat, de asemenea, depășirea reperului unei dețineri de 5% din acțiuni. La ultimul preț de închidere, de 2,7000 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a societății se ridică la 1,93 miliarde lei (459,64 milioane dolari).