Acționarii BRD rămân fără dividende. Titlurile instituției de credit scad cu peste 5% la debutul sesiunii de tranzacționare

Acționarii BRD rămân fără dividende. Titlurile instituției de credit scad cu peste 5% la debutul sesiunii de tranzacționare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 apr 2020

În contextul reluării vânzărilor pe bursele mari, și la BVB debutul de sesiune aduce un declin mediu de 1,75%, tonul deprecierilor fiind dat de titlurile BRD Groupe Société Générale, care scad cu 5,62%, după ce instituția de credit renunță la dividendul brut de 1,64 lei/acțiune.

Deschiderea de la Bursa de Valori București este „roșie”, într-un context în care contractele futures pentru indicele Dow Jones Average Industrial s-au întors pe scădere către pragul de 21.000 de puncte, iar tabloul bursier european este negativ.

Urmărește-ne și pe Google News

După prima jumătate de oră de tranzacționare, indicele reprezentativ BET pierdea 1,75%, coborând sub reperul de 7.500 de puncte, după o nouă ratare la testarea unui prag de rezistență important, respectiv retragerea Fibonacci de 23,6% a impulsului descendent din martie și care nu a putut fi trecut nici săptămâna trecută.

Acționarii BRD rămân fără dividende. Titlurile instituției de credit scad cu peste 5% la debutul sesiunii de tranzacționare

Tonul deprecierilor este dat de titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care scad cu 5,6%, până la prețul de 11,08 lei/acțiune, pe tranzacții însumând 3,06 milioane lei, în condițiile în care instituția de credit s-a repliat în ceea ce se prefigurează a fi un an greu în contextul crizei de coronavirus și a publicat o modificare a convocatorului pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 23 aprilie, conform căreia renunță la distribuția de dividende în vaoare însumată de 1,53 miliarde lei preconizată anterior. Intraday cotația coborâse și la prețul de 10,60 lei/acțiune.

Compania-mamă din Franța Société Générale a devenit a 3-a bancă europeană care renunță la plata de  dividende și într-un context în care Banca Centrală Europeană a recomandat instituțiilor de credit din zona euro să nu distribuie dividende și să-și întărească structura de capital în prefigurarea unei etapde de stres financiar în contextul șocului pentru economie al epidemiei de coronavirus și a măsurilor de răspuns în combaterea acesteia. BRD ar fi urmat să distribuie un dividend brut de 1,64 lei/acțiune, care ar fi purtat randament net cu 2 cifre.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) erau "contaminate" de aceste informații și sufereau un declin de 1,76%, până la prețul de 1,7840 lei/acțiune, pe transferuri de 1,14 milioane lei, în condițiile în care și din zona Băncii Naționale a României vin recomandări pentru ca băncile să nu distribuie dividende. Conform propunerii din convocator, Banca Transilvania vizează distribuirea de dividende în valoare însumată de 600,00 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
dividende