OTP Bank a fost sancționată după ce un director a votat într-un comitet al băncii, deși nu primise aprobarea BNR

OTP Bank a fost sancționată după ce un director a votat într-un comitet al băncii, deși nu primise aprobarea BNR
scris 5 dec 2016

Banca Națională a României (BNR) a sancționat cu avertisment scris subsidiara din România a băncii ungare OTP, după ce un manager de nivel mediu a votat într-un comitet al băncii, deși nu primise aprobarea obligatorie din partea băncii centrale.

Sancțiunea împotriva OTP Bank România a fost dispusă în 3 noiembrie prin ordinul 124 al prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, care are printre principalele atribuții supravegherea sistemului bancar din România, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

BNR a decis sancțiunea pentru "existența unui cadru inadecvat de administrare a activității, ce a facilitat participarea și exercitarea votului în calitate de membru, în cadrul ședințelor unui comitet, a unei persoane din cadrul instituției de credit, deși aceasta nu a fost aprobată de Banca Națională a României ca și conducător de nivel mediu".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De asemenea, banca centrală a descoperit, la OTP Bank, existența unor mecanisme necorespunzătoare de control intern în ceea ce privește întocmirea și transmiterea la BNR a unor rapoarte anuale la nivel consolidat.

Potrivit BNR, OTP Bank nu a întocmit și trimis la Banca Națională raportul privind măsurile luate pe linia administrării riscurilor semnificative în cadrul băncii și raportul privind procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri, ambele pentru anul 2015.

Anterior, BNR a sancționat în 14 octombrie cu avertisment scris un director din cadrul Eximbank pentru că nu a respectat legislația privind cerințele de capital ale instituțiilor de credit, în condițiile în care inspectorii băncii centrale au descoperit că 76 de garanții, în valoare de 171 milioane lei (38 milioane euro), nu au fost reevaluate în termenul stabilit, de un an.

ANALIZĂ De ce sunt calme bursele după referendumul din Italia CITEȘTE ȘI ANALIZĂ De ce sunt calme bursele după referendumul din Italia

În 12 octombrie, BNR a sancționat tot cu avertisment scris Alpha Bank România pentru notificarea cu întârziere a băncii centrale cu privire la modificarea unor reglementări interne și pentru neasigurarea unor criterii solide și bine definite "privind operațiunile de modificare, reînnoire a expunerilor existente".

În 20 septembrie, Bancpost a primit o amendă de 3.000 de lei de la BNR pentru încălcarea unor prevederi privind cerinețele prudențiale și pentru exercitarea necorespunzătoare a responsabilităților "privind coordonarea, supervizarea, planificarea și controlul activităților desfășurate de structurile organizatorice din subordine".

Numărul de sancțiuni decise de către BNR împotriva băncilor prinse cu nereguli a crescut puternic în luna iulie, cea mai sancționată entitate fiind Marfin Bank, o bancă de talie foarte mică pe piață, cu acționari ciprioți.

Banca a primit opt amenzi cu o valoare cumulată de 100.000 de lei (peste 22.000 euro), arată datele publicate de banca centrală. Sancțiunile împotriva Marfin Bank au fost dispuse în 7 iulie.

O altă bancă din România care a primit sancțiuni în serie în luna iulie este Credit Europe Bank. În 1 iulie, banca a primit de la BNR o amendă de 4.000 lei și cinci avertismente scrise pentru mai multe abateri, între care neîndeplinirea unei măsuri dispuse anterior de banca centrală, de revizuire a metodologiei de calcul a provizioanelor IFRS.

Tot în 1 iulie, Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop a primit șapte avertismente scrise pentru diverse abateri considerate de gravitate mai mică, iar banca Intesa Sanpaolo România, controlată de grupul italian Intesa Sanpaolo, a fost sancționată cu avertisment scris pentru neîndeplinirea unor măsuri dispuse anterior de către BNR.

BNR a mai acordat în 1 iulie trei sancțiuni, sub forma unor amenzi de câte 10.000 lei fiecare, subsidiarei din România a grupului bancar ungar OTP, pentru neîndeplinirea unor măsuri dispuse de către banca centrală în noiembrie 2015.

În acest an, zece bănci comerciale și Creditcoop, care are statut special, au fost sancționate de către banca centrală. 

viewscnt
Afla mai multe despre
otp
bnr
sanctiune bnr