Boardul Garanti BBVA a decis, luni, numirea lui Mustafa Tiftikçioğlu în poziția de CEO al subsidiarei din România, acesta urmând să-l înlocuiască, după primirea tuturor avizelor, inclusiv de la BNR, pe actualul CEO, Ufuk Tandogan.
Tiftikçioğlu coordonează în prezent riscul de retail în cadrul Garanti BBVA și lucrează în cadrul băncii din Turcia de 19 ani, din ianuarie 2002. Este masterand al Georgia Institute of Technology, cu specializare în analiza deciziilor economice.
Înlocuirea șefului subsidiarei din România este doar una din schimbările din poziții de conducere decise de boardul Garanti BBVA. Selahattin Güldü, vicepreședintele executive responsabil pe commercial banking va fi numit CEO al subsidiarei Garanti Finansal Kiralama A.Ș. (Garanti BBVA Leasing), iar responsabilitățile sale de până acum vor fi preluate de Cemal Onaran, în prezent vicepreședinte executiv pentru activitățile dedicate IMM, activități care urmează să treacă în coordonarea lui Sibel Kaya, Director of Talent and Culture Department. Ünal Gökmen, actualul CEO of Garanti BBVA Leasing, va părăsi poziția.
Pentru subsidiara din România, înlocuirea lui Ufuk Tandogan, după 8 ani în care acesta a condus banca, vine într-un context în care Garanti încearcă să vândă operațiunile locale, procesul fiind suspendat anul trecut pe fondul pandemiei Covid 19.
CITEȘTE ȘI CNSP a revizuit în scădere ușoară, la 4,3%, prognoza privind creșterea economică în 2021BBVA a scos la vânzare Garanti România încă din 2019, deși nu este forțată financiar să facă vânzarea, subsidiara din România fiind profitabilă, iar în cursa de achiziție, înainte de declanșarea pandemiei COVID 19 și a instituirii stării de urgență la nivel național, rămăseseră OTP Bank România și Intesa SanPaolo România. OTP și Intesa SanPaolo au depus oferte apropiate ca valoare, după cum Profit.ro a scris anterior
Garanti BBVA, care și-a schimbat denumirea din Garanti Bank în 2019, ocupa locul 10 după active pe piața locală.
Garanti România este deținută de Garanti BBVA Turcia, printr-o companie din Olanda. Banca turcească este deținută la rândul ei de Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume, cu afaceri în principal în Spania și America Latină.