Sectorul de electricitate din România a trecut cu bine peste perioada mai friguroasă din ultimele zile, chiar dacă nivelul consumului s-a apropiat de maximul ultimilor 5 ani, asta și ca urmare a importurilor efectuate.
Marți este ultima zi cu temperaturi scăzute din această perioadă, după care vremea, cel puțin pe termen scurt, de o săptămână, urmează a se încâlzi. Sunt prognozate temperaturi maxime de peste 10 grade în zilele următoare.
De aceea evoluția raportului dintre producție și consum de luni seară și marți dimineață, ultima perioadă cu temperaturi scăzute, a fost una semnificativă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Consumul a fost unul destul de ridicat, de peste 9.700 MW, cu 200 MW sub maximul ultimilor 5 ani, înregistrat în ianuarie 2017, și cu peste 2.300 MW sub recordul istoric. Producția s-a situat în perioadele de vârf la 8.000-8.5000 de MW, ceea ce a făcut ca importurile să ajungă și la peste 1.900 MW (marți dimineață la ora 9,37).
România, însă, nu doar a importat în aceste zile electricitate din toate statele vecine, ci a și exportat.
Astfel, în urmă cu numai 3 zile, pe 16 ianuarie, potrivit OPCOM, ca urmare a semnării a peste 4.300 de contracte pe piața spot, România nu numai că a importat, ci a și exportat energie în acea zi.
CITEȘTE ȘI Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențialăCota de piață a tranzacțiilor efectuate pe piața intrazilnică, piață spot care funcționează în regim cuplat cu alte 21 de țări europene, a atins pe 16 ianuarie un nivel record, de 9,43%.
Potrivit OPCOM, pe 16 ianuarie, volumul zilnic tranzacționat transfrontalier (export) a fost de 15,9 GWh.
Cu toate acestea, potrivit datelor Transelectrica, per total, România a fost importator net de energie pe 16 ianuarie, de-abia în noaptea dintre 16 și 17 ianuarie fiind efectuat export de energie, care a ajuns și la 1.100 MW.