Ministerul Finanțelor propune crearea cadrului general pentru înființarea băncilor naționale de dezvoltare

Ministerul Finanțelor propune crearea cadrului general pentru înființarea băncilor naționale de dezvoltare
scris 23 aug 2019

Ministerul Finanțelor a anunțat, vineri, că a elaborat un proiect de act normativ, lansat în dezbatere publică, care ar reglementa condițiile generale de înființare și funcționare a băncilor naționale de dezvoltare, cu rol în ” abordarea directă a disfuncționalităților pieței financiare”.

Acestea sunt constituite și funcționează ca instituții de credit conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului și ale Regulamentului UE nr. 575/2013, ale reglementărilor emise de Banca Națională a României în aplicarea acestora, precum si ale altor acte normative aplicabile, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Scopul creării băncilor naționale de dezvoltare în România este abordarea directă a disfuncționalităților pieței financiare și a decalajelor de finanțare, în baza unei analize independente ex-ante, în scopul atenuării și reducerii lor prin desfășurarea de activități de dezvoltare, în conformitate cu legislația Uniunii Europene aplicabilă și cu actul constitutiv al fiecărei bănci de dezvoltare”, se arată în comunicat.

VIDEO Amazonul în flăcări - O suprafață de 7,4 milioane de kilometri pătrați din bazinul fluviului este afectată. Brazilia și Venezuela, număr record de focare CITEȘTE ȘI VIDEO Amazonul în flăcări - O suprafață de 7,4 milioane de kilometri pătrați din bazinul fluviului este afectată. Brazilia și Venezuela, număr record de focare

Băncile de dezvoltare acordă finanțare în condiții de piață și acționează complementar cu instituțiile de credit în scopul remedierii deficitului de finanțare și disfuncționalităților pieței financiare, potrivit ministerului. Potrivit proiectului, scopul acestora este ”sprijinirea antreprenoriatului, dezvoltarea socio-economică și regională în România prin promovarea investițiilor și facilitarea accesului la finanțare pentru beneficiarii eligibili”.

Băncile vor fi constituite ca societăți pe acțiuni ale căror condiții de organizare și funcționare se stabilesc prin actul constitutiv elaborat în conformitate cu prevederile Legii societăților nr. 31/1990. Băncile de dezvoltare sunt deținute în întregime, în mod direct, pe toată durata de funcționare, de către statul român, prin Ministerul Finanțelor.

Capitalul social se asigură din bugetul de stat și/sau din veniturile rezultate din privatizare înregistrate în contul Trezoreriei Statului. Sumele pentru constituirea sau majorarea capitalului social, precum și condițiile de finanțare prin instrumentele menționate se aprobă prin hotărâre de Guvern.

Băncile de dezvoltare pot funcționa doar pe baza autorizației emise de BNR

”Sistemul de administrare se stabilește prin actul constitutiv al acestora. Procedura de numire a membrilor organelor statutare ale fiecărei bănci de dezvoltare se stabilește prin hotărâre a Guvernului. Membrii organelor de conducere ale băncilor de dezvoltare își exercită atribuțiile în mod independent, cu loialitate, diligență și respectând obiectivele și strategia stabilită de adunarea generală a acționarilor a fiecărei bănci de dezvoltare”, se arată în comunicat.

Băncile de dezvoltare pot funcționa doar pe baza autorizației emise de Banca Națională a României în conformitate cu prevederile referitoare la autorizarea unei instituții de credit și pot desfășura activități în limita autorizației acordate. Prin hotărâre a Guvernului se stabilesc condițiile de organizare și funcționare ale băncilor de dezvoltare.

Totodată, băncile de dezvoltare oferă produse financiar-bancare unor categorii țintă de beneficiari eligibili, identificați prin analiza ex-ante privind disfuncționalitățile pieței financiare și decalajele de finanțare, în cadrul proiectului finanțat de Comisia Europeană, de înființare a băncilor de dezvoltare.

”Surse de finanțare necesare pentru derularea activităților desfășurate de băncile de dezvoltare sunt: comisioane, dobânzile și tarife rezultate din prestarea activităților specifice și suportate de către beneficiarii eligibili ai băncilor de dezvoltare, fonduri contractate de pe piețele financiare internă si internaționale, fonduri de la instituții financiare internaționale, fonduri încredințate pe bază de mandat de autorități ale administrației publice, fonduri de la bugetul de stat, împrumuturi subordonate acordate de statul roman și alte surse de finanțare, stabilite prin hotărâre a Guvernului, cu reglementarea modalităților de utilizare”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finanțelor
bănci naționale de dezvoltare