Miliardarul George Soros a pierdut aproape 1 miliard de dolari pe fondul raliului de pe burse stârnit de victoria lui Victor Trump la alegerile prezideníale din SUA, spun surse apropiate situației, citate de Wall Street Journal.
Bursele au crescut puternic în urma victoriei lui Trump, în condițiile în care investitorii anticipează că noul președinte al SUA va adopta măsuri de relaxare fiscală care ar urma să stimuleze economia americană, republicanul fiind, totodată, adeptul dereglementării.
Potrivit surselor, Soros a fost "precaut" înainte de alegeri și a mizat pe scăderea acțiunilor după ce victoria lui Trump a fost anunțată, adoptând poziții short, ceea ce l-a costat în jur de 1 miliard de dolari.
CITEȘTE ȘI Miliardarul George Soros vrea să aloce 500 de milioane de dolari pentru sprijinirea imigranțilorPe de altă parte, aceleași surse spun că miliardarul Stanley Druckenmiller, care a investit în trecut pentru Soros, fiind “adjunctul” acestuia la un fond de investiții, a anticipat corect mișcarea pieței și a câștigat sume importante după victoria lui Trump. Druckenmiller a fost director executiv al Quantum Fund, aparținând magnatului Soros, în anii 1988-2000.
Druckenmiller a afirmat, încă din decembrie, că anticipează o evoluție pozitivă pentru economia americană după victoria lui Donald Trump și a decis să vândă tot aurul și să mizeze pe creșerea acțiunilor.
În cazul Brexit, Soros s-a dovedit mai inspirat decât după alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA. Potrivit informațiilor publicate în Monitorul Oficial din Germania, imediat după votul din Marea Britanie, fondul Soros Fund Management a luat o poziție short pentru aproximativ șapte milioane de acțiuni Deutsche Bank în valoare de 100 milioane de euro.
După referendumul legat de Brexit, care a avut loc pe 23 iunie, Soros afirma că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană face ca procesul de dezintegrare a blocului comunitar să fie un proces ireversibil, în condițiile în care Uniunea a încetat să mai satisfacă nevoile și aspirațiile cetățenilor săi.
Ulterior, Soros și-a “nuanțat” afirmațiile și a propus un plan în 7 puncte pentru ca Europa să facă față crizei refugiaților, astfel încât să rămână unită. Într-un editorial publicat de Foreign Policy la finele lunii iulie, el a reiterat propunerea din aprilie privind preluarea voluntară a 300.000 de refugiați pe an și a avansat, ca sumă necesară pentru susținerea și integrarea acestora, cifra de 30 de miliarde de euro anual.