Cotațiile petrolului înregistrează creșteri de până la 2% pe principalele piețe, susținute de comentariile pozitive ale membrilor OPEC referitoare la posibilitatea prelungirii acordului pentru reducerea producției globale și de deprecierea dolarului, scriu MarketWatch și Bloomberg.
Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, și-a redus deja producția proprie peste nivelul agreat în noiembrie, de 486.000 de barili pe zi, și va analiza reînnoirea angajamentului înainte de reuniunea OPEC de la jumătatea anului, a declarat ministrul saudit al Energiei, Khalid Al-Falih, la un forum energetic organizat în Abu Dhabi.
Scăderea producției, alături de avansul cererii preconizat pentru acest an, va sprijini procesul de echilibrare a pieței și va duce la creșterea prețurilor, a adăugat oficialul saudit.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Și Kuweitul și-a redus producția cu mai mult decât s-a angajat în cadrul acordului dintre OPEC și principalii producători din afara cartelului, potrivit ministrului Petrolului din această țară. Producția zilnică a scăzut cu 133.000 de barili, până la 2,7 milioane de barili, a precizat ministrul Essam Al-Marzouk, comparativ cu un declin vizat inițial de 131.000 barili pe zi.
Prezent la același eveniment, secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, a estimat că stocurile mondiale de petrol vor scădea începând cu al doilea trimestru al anului, iar semnatarii acordului din noiembrie vor decide în luna mai dacă vor prelungi înțelegerea dincolo de primul semestru.
În jurul orei 15:30, barilul de Brent era cotat la 56,19 dolari, în urcare cu aproape 2% raportat la închiderea de ieri, în timp ce, la New York, petrolul WTI era în creștere cu 1,7%, la 53,95 dolari/baril.
Evoluția este susținută și de deprecierea dolarului cu circa 0,8% față de un coș format din șase valute majore, până la 100,86 unități, aproape de minimul ultimei luni, dar și de date care sugerează că cererea de petrol din partea Chinei a crescut în noiembrie anul trecut la 11,44 milioane de barili pe zi, al doilea cel mai ridicat nivel din istorie.
Miercuri, cotațiile petrolului au crescut cu 3%.