Banca Angliei (BoE) a decis că matematicianul Alan Turing, care în cel de al doilea război mondial a jucat un rol decisiv în spargerea codurilor folosite de mașina Enigma, va figura pe următoarea bancnotă de 50 de lire sterline, a anunțat luni guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, informează Reuters.
Mașina electromecanică pusă la punct de Alan Turing, un precursor al computerelor moderne, a jucat un rol cheie în descifrarea codului Enigma, cu care germanii codificau mesajele în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Se estimează că munca lui Alan Turing la Bletchley Park, centrul de criptanaliză al Regatului Unit, a scurtat războiul în Europa și a salvat mii de vieți, scrie Agerpres.
În pofida contribuțiilor sale, Alan Turing a fost judecat pentru homosexualitate în 1952, când acest comportament sexual era încă încriminat în Regatul Unit, și a fost castrat prin injecții de estrogen, ca alternativă la închisoare. Turing a murit în 1954, în vârstă de 41 de ani, în urma otrăvirii cu cianură.
Bancnota de 50 de lire sterlină este cea mai mare valoroasă bancnotă a Băncii Angliei și este foarte rar utilizată în tranzacțiile zilnice. BoE estimează că noua bancnotă cu figura lui Alan Turing va intra în circulație la finele lui 2021.