Lira turcească a coborât marți la un nou minim record după noi declarații ale președintelui Erdogan care se opune majorării dobânzilor, transmite CNBC.
Moneda a atins un minim de 13,47 lire pentru un dolar, depășind un minim anterior de 13,45 lire pentru un dolar atins săptămâna trecută, în urma unor temeri noi legate de politica monetară și de pericolul variantei Omicron a Covid-19, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Lira s-a prăbușit de la circa 8,5 unități pentru un dolar la sfârșitul lunii august la peste 13 unități pentru un dolar.
Erdogan a refuzat în mod constant să majoreze ratele dobânzilor pentru a stăpâni accelerarea inflației la două cifre, iar valoarea lirei a scăzut în ultimii ani în mare parte ca urmare a acestui fapt.
Inflația în Turcia este acum aproape de 20%. Erdogan a concediat trei șefi ai băncilor centrale pentru că nu s-au aliniat cu convingerea sa că dobânzile nu ar trebui majorate.
”Întotdeauna am pledat pentru dobânzi mai mici și am repetat că acestea ar trebui să fie mai mici. Nu am susținut niciodată și nu voi susține majorări ale ratei dobânzii”, a declarat Erdogan, citat de presa turcă.
Experții economici și foștii oficiali din țară au pledat în mod deschis ca președintele să-și schimbe politica, fiind cunoscut că el are putere asupra deciziilor de politică monetară ale băncii centrale.
Dar Erdogan susține de multă vreme opiniaa neobișnuită că ratele mai mari ale dobânzilor provoacă inflație, mai degrabă decât să o reducă.
”Ratele dobânzilor sunt motivul, inflația este rezultatul. Argumentul meu nu s-a schimbat, îl apăr în continuare, cred în el”, a spus președintele.
Investitorii par să aibă o viziune foarte diferită, având în vedere vânzările dramatice de săptămâna trecută care au adus lira la cel mai recent minim record.
”Lira este acum ferm în teritoriu de criză”, scriau la acea vreme analiștii de la Capital Economics, cu sediul la Londra, adăugând că ”inflația mai mare și condițiile financiare interne mai stricte ar putea afecta redresarea Turciei”.
Turcia a raportat cifre pozitive de creștere a PIB-ului în această săptămână, dar lira slabă are un impact mai mare decât aceste știri pozitive, a declarat Tim Ash, analist senior pentru piețele emergente la BlueBay Asset Management.
PIB-ul Turciei a înregistrat o creștere impresionantă de 7,4% în trimestrul al treilea față de aceeași perioadă a anului trecut și de 2,7% față de trimestrul precedent, determinată de consum și de exporturi. Dar criza valutară și accelerarea inflației înseamnă că aceste cifre sunt departe de imaginea completă.
”Foarte greu” să investești în Turcia pe termen lung, potrivit analiștilor.
CITEȘTE ȘI Numărul firmelor dizolvate a crescut”Credem că cifrele privind PIB-ul ne spun prea puțin despre ritmul activității economice în viitor, deoarece recentele vânzări de lire vor avea un impact semnificativ asupra activității economice”, au scris analiștii de la Goldman Sachs.
Cu toate acestea, banca și-a revizuit în sus prognoza de creștere economică pentru 2021 cu 1 punct procentual, până la 10,5%.
În același timp, Goldman și-a revizuit în scădere prognoza de creștere economică pentru 2022 cu o jumătate de punct procentual, până la 3,5%.
De asemenea, au existat, marți, informații neconfirmate din presa locală conform cărora directorul pentru piețe financiare al băncii centrale din Turcia, Doruk Kucuksarac, și-a dat demisia.