Lira sterlină a coborât sub 1,2 dolari pe piețele din Asia: “M-am îndoit inițial de ce vedeam pe monitor“

Lira sterlină a coborât sub 1,2 dolari pe piețele din Asia: “M-am îndoit inițial de ce vedeam pe monitor“
scris 7 oct 2016

Lira sterlină a scăzut puternic pe piețele asiatice vineri și a pierdut peste 6% din valoare față de dolarul american, până la un nou minim al ultimilor 31 de ani, declinul generat de îngrijorile referitoare la un Brexit dur pentru Marea Britanie fiind accelerat de tranzacțiile computerizate, potrivit traderilor.

Moneda britanică a coborât cu până la 6,3% în raport cu dolarul, până la un minim de 1,1789 unități, după care a revenit peste pragul psihologic de 1,2 dolari, scriu MarketWatch și Wall Street Journal. Ultima dată când lira a coborât sub 1,2 dolari a fost în 1985.

Urmărește-ne și pe Google News

“M-am îndoit inițial de ceea ce vedeam pe monitor“, spune Kenji Yoshii, strategist valutar la casa de brokeraj Mizuho Securities din Tokyo.

România va prelua președinția Consiliului UE exact când trebuie finalizate negocierile pentru Brexit CITEȘTE ȘI România va prelua președinția Consiliului UE exact când trebuie finalizate negocierile pentru Brexit

Potrivit traderilor și analiștilor, scăderea a fost declanșată de comentariile președintelui Franței, François Hollande, care a făcut apel la negocieri dure cu Marea Britanie pe tema ieșirii din UE. Regatul Unit vrea să plece din Uniune dar “nu vrea să plătească”, lucru care “nu este posibil”, a spus Hollande joi seara, citat de Sky News.

Lira sterlină a coborât sub 1,2 dolari pe piețele din Asia: “M-am îndoit inițial de ce vedeam pe monitor“

Cel mai probabil, declinul a fost exacerbat de tranzacțiile electronice, mai exact de ordinele de vânzare generate de deprecierea lirei sub niveluri tehnice setate automat pe baza algoritmilor de calcul, arată traderii.

În jurul orei 10:34 (ora României), lira era tranzacționată la 1,2437 dolari, cu 1,4% sub închiderea de joi, de 1,2615 dolari.

Declinul lirei și temerile privind impactul unui Brexit dur asupra economiei britanice, dar și a economiilor din zona euro, s-a resimțit la nivelul acțiunilor companiilor asiatice. Referința bursei  de la Tokyo a scăzut cu 0,2%, bursa de la Sydney a consemnat o scădere de 0,3%, iar piețele de capital din Hong Kong și Seul cu câte 0,6%. China sărbătorește “Săptămâna de Aur”, cu ocazia zilei Republicii, astfel că tranzacțiile pe piețele financiare și de capital sunt oprite.   

“Brexit-ul este unul dintre factorii de risc asupra cărora se concentrează piețele. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile”, a comentat Ric Spooner, analist șef la CMC Markets.

În Europa, indicele Stoxx Europe 600 se deprecia cu 0,5% după primele tranzacții, cu aproape toate bursele majore “pe roșu”. Bursele de la Frankfurt și Paris sunt în coborâre cu 0,6%, piața de la Milano cu 0,2%, iar cea de la Madrid cu 0,5%. Referința FTSE 100 a bursei de la Londra se apreciază, însă, cu 0,4%, în condițiile în care multe dintre companiile incluse în indice raportează rezultatele financiare în dolari și atrag o bună parte din venituri din străinătate.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
dolar
asia
tranzactii
scadere