Vicepreședintele Băncii Centrale Europene (BCE) Vitor Constancio a infirmat zvonurile potrivit căror oficialii instituției ar fi discutat despre reducerea achizițiilor lunare de obligațiuni din zona euro. Constancio a declarat pentru Bloomberg că informațiile vehiculate în presă nu au niciun fundament, iar măsurile de stimulare vor continua până când inflația din zona euro se va apropia de ținta băncii centrale europene.
Inflația se află sub ținta BCE de peste trei ani, în pofida măsurilor agresive de stimulare implementate de instituție. Banca țintește o inflație în apropierea nivelului de 2%.
Moneda europeană s-a depreciat în urma comentariilor lui Constancio. În jurul orei 20:00, ora României, euro scădea cu circa 0,4% față de dolarul american, tranzacționându-se la cursul de 1,1161 dolari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit informațiilor publicate marți seara de Bloomberg, cu mai puțin de șase luni înainte de data stabilită pentru încheierea programului de relaxare cantitativă al BCE, martie 2017, factorii de decizie ai instituției au stabilit că achizițiile de obligațiuni trebuie reduse gradual înainte de a fi abandonate complet.
Totuși, sursele nu au exclus posibilitatea ca programul de achiziții al BCE, aflat în prezent la la 80 miliarde de euro lunar, să fie deocamdată extins, în sensul prelungirii termenului limită sau al creșterii valorii cumpărărilor.
Deși în articolul de pe Bloomberg nu este precizat când ar urma să înceapă reducerea graduală a cumpărărilor de active din zona euro de către BCE, faptul că instituția se gândește deja la modul în care va retrage programul de relaxare cantitativă a stârnit reacții destul de puternice în rândul investitorilor.
Euro s-a apreciat puternic față de dolar imediat după publicarea articolului, iar acțiunile europene au încheiat în declin ședința de miercuri. Articolul Bloomberg a fost publicat marți, însă prea târziu pentru a influența semnificativ piețele de capital europene în acea zi.
La scurt timp după apariția zvonurilor privind retragerea graduală a programului de relaxare cantitativă, o purtătoare de cuvânt a BCE a negat informațiile, însă acest lucru nu a oprit reacția din piață.
Reducerea achizițiilor lunare de obligațiuni de către BCE ar reprezenta o reproducere a strategiei Rezervei Federale (Fed) a SUA, care a redus volumul activelor cumpărate cu 10 miliarde de dolari lunar în perioada decembrie 2013-octombrie 2014, pentru a tempera impactul din piețe.