Lira sterlină a coborât miercuri la minimul ultimilor aproape șapte ani, pe fondul unui posibil Brexit

Lira sterlină a coborât miercuri la minimul ultimilor aproape șapte ani, pe fondul unui posibil Brexit
scris 24 feb 2016

Lira sterlină a coborât miercuri la minimul ultimilor aproape șapte ani în raport cu dolarul, pe fondul îngrijorărilor privind posibila ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), transmit Bloomberg și The Guardian.

După ce a scăzut la 1,3879 dolari pe unitate, cel mai redus nivel înregistrat din primăvara lui 2009, moneda britanică a recuperat ușor. Astfel, în jurul orei 17:00, lira sterlină era în scădere cu aproape 0,6% la 1,3941 unități pentru un dolar american. Față de moneda unică europeană, lira sterlină înregistra un declin similar, tranzacționându-se la 1,2650 unități pentru un euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Lira sterlină a înregistrat o scădere de peste 3% de la începutul săptămânii, după ce, duminică, Boris Johnson, primarul Londrei și un important membru al Partidului Conservator, aflat la putere, a declarat că va sprijini campania pentru desprinderea Marii Britanii de UE, alăturându-se altor șase membri ai Cabinetului Cameron care s-au pronunțat în favoarea părăsirii Uniunii.

“‘Brexit-ul afectează cu siguranță lira. Totuși, aspectele structurale precum deficitul de cont curent reprezentau deja o problemă. Pe termen lung, deprecierea ar putea ajuta la accelerarea inflației, dar transmisia a fost slabă până acum”, a afirmat Daniel Brehon, responsabil de strategie valutară la Deutsche Bank, în Londra.

Acesta a adăugat că Deutsche Bank anticipează continuarea declinul lirei sterline, urmând ca moneda britanică să ajungă la circa 1,28 dolari pe unitate până la finele anului.

Marile companii din Marea Britanie se aliniază împotriva unui eventual Brexit CITEȘTE ȘI Marile companii din Marea Britanie se aliniază împotriva unui eventual Brexit

Analiștii HSBC sunt chiar mai pesimiști și estimează că lira sterlină ar putea atinge 1,1 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din 1985.

Marea Britanie va decide la un referendum programat pe 23 iunie dacă rămâne în UE, potrivit premierul britanic David Cameron. Anunțul a fost făcut după ce Cameron a prezentat miniștrilor britanici un acord încheiat săptămâna trecută cu liderii statelor membre UE, prin care Marea Britanie primește un statut special în cadrul Uniunii.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
gbp
moneda britanica
brexit
marea britanie
ue
dolar
euro