Acțiunile europene au recuperat o parte din pierderile înregistrate pe parcursul zilei și au închis cu un declin de sub 0,1%, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a lăsat nemodificate ratele dobânzilor și a anunțat că are nevoie de timp și date suplimentare pentru a decide dacă se impune introducerea de noi măsuri de stimulare a economiilor din zona euro după referendumul din Marea Britanie.
Indicele Stoxx Europe 600 a închis la 340,58 puncte, cu 0,07% sub pragul de 340,81 puncte atins miercuri, după ce anterior a coborât cu până la 0,7%.
Investitorii nu au reacționat la deciziile de politică monetară ale BCE. Banca a păstrat dobânda cheie la nivelul minim record de 0%, în linie cu așteptările analiștilor, și a reiterat că ratele dobânzilor vor fi menținute la nivelurile actuale sau la niveluri mai scăzute pe o perioadă extinsă. Președintele BCE, Mario Draghi, a precizat că este prea devreme pentru a evalua impactul final al rezultatului de la referendumul britanic, în principal din cauza gradului ridicat de incertitudine privind evoluția negocierilor dintre Marea Britanie și UE.
"Poate că a fost cea mai bună mutare. Cu siguranță, BCE vrea să analizeze consecințele Brexitului, care a declanșat necesitatea extinderii programului de relaxare cantitativă și a împins randamentele obligațiunilor în teritoriu negativ", consideră Naeem Aslam, analist-șef la ThinkForex, citat de MarketWatch.
Majoritatea analiștilor se așteaptă ca BCE să ia în calcul extinderea măsurilor de stimulare la ședința din septembrie.
Bursa de la Frankfurt a închis cu o creștere de 0,1%, în timp ce piețele de capital din Londra și Paris s-au depreciat cu 0,4%, respectiv 0,1%. Indicele FTSE MIB, al bursei de la Milano, a urcat cu 0,25%, după ce Draghi a apreciat că ar fi utilă introducerea unui mecanism public de protecție în cazul creditelor neperformante, pentru a evita vânzarea acestora la prețuri de lichidare.
Potrivit șefului BCE, nivelul ridicat al împrumuturilor neperformante, în special în Italia, afectează profitabilitatea băncilor, iar supravegherea activității băncilor de către instituțiile abilitate, alături de înființarea unei piețe a împrumuturilor neperformante "pe deplin funcționale" și luarea de măsuri specifice la nivel guvernamental sunt vitale pentru limitarea impactului.
Acțiunile companiilor aeriene și de turism au înregistrat printre cele mai mari pierderi joi, în condițiile în care recentele atacuri teroriste din Franța și alte state europene au determinat turiștii să renunțe la planurile de călătorie.
Titlurile Deutsche Lufthansa, cel mai mare operator aerian din Europa, s-au depreciat cu 5,4%, acțiunile EasyJet au scăzut cu 5,3%, în timp ce Ryanair Holdings și Air France-KLM au încheiat cu un declin de 5,1%, respectiv 4,1%.
În sectorul auto, acțiunile Daimler s-au apreciat cu 1,75%, pe fondul rezultatelor financiare bune. Profitul grupului german a crescut cu 7% în al doilea trimestru, până la 2,4 miliarde de euro.