ING: Majorarea ratingului României, puțin probabilă în 2017 din cauza adâncirii puternice a deficitului de cont curent

ING: Majorarea ratingului României, puțin probabilă în 2017 din cauza adâncirii puternice a deficitului de cont curent
scris 14 iul 2016

Creșterea rapidă a deficitului de cont curent, care a ajuns la 2,6 miliarde de euro după primele cinci luni din acest an, și a celui bugetar, estimat să se apropie de plafonul de 3% din produsul intern brut (PIB) la finalul anului, fac improbabilă majorarea ratingului suveran al României în 2017, așa cum se estima anterior, arată un raport al grupului financiar ING, publicat joi.

Datele publicate joi de Banca Națională a României (BNR) arată că deficitul contului curent al balanței de plăți a urcat după primele cinci luni din acest an la 2,6 miliarde euro, față de un excedent de 42 milioane euro în perioada ianuarie-mai 2015, în special ca urmare a deteriorării balanței comerciale și a creșterii puternice a sumelor repatriate de investitorii străini, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Contul curent al balanței de plăți include sumele încasate și cele plătite de România în relațiile comerciale cu celelalte state.

"Deficitul de cont curent a ajuns la 1,6% din PIB la finalul lunii mai 2016, comparativ cu -1,1% la sfârșitul lunii aprilie și cu un nivel echilibrat în perioada ianuarie-mai 2015, ca urmare a unui ciclu puternic stimulat de consum și întârzierii plății subvențiilor agricole europene. Tendința de deteriorare puternică atât a deficitului bugetar, cât și a celui extern înseamnă că îmbunătățirea ratingului în 2017 începe să pară puțin probabilă", scriu analiștii ING.

România are calificative cu recomandare de investiții (investment grade) de la toate cele trei mari agenții de evaluare financiară, însă toate notele sunt chiar pe ultima treaptă a categoriei investment grade.

Câtă putere i se dă Antifraudei prin lege și care e impactul pentru business? Cum se pot apăra companiile? Cât de importante sunt instanțele în acoperirea lacunelor legislative? CITEȘTE ȘI Câtă putere i se dă Antifraudei prin lege și care e impactul pentru business? Cum se pot apăra companiile? Cât de importante sunt instanțele în acoperirea lacunelor legislative?

Astfel, România are calificativ BBB-, cu perspectivă stabilă, de la Standard and Poor's (S&P), Baa3, cu perspectivă pozitivă, de la agenția Moody's și BBB-, cu perspectivă stabilă, de la agenția Fitch.

Creșterea deficitului de cont curent, din primele cinci luni, continuă tendința de anul trecut, când deficitul extern al României a crescut de două ori și jumătate față de nivelul din 2014, până la 1,76 miliarde de euro.

Comisia Națională de Prognoză (CNP), organismul pe care își bazează guvernul proiecțiile bugetare, estimează pentru acest an un deficit de cont curent de 2,08 miliarde euro, în creștere cu 18% față de nivelul din 2015.

După primele cinci luni, defcitul contului curent a depășit deja cu 25% nivelul estimat pentru întregul an. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ing
deficit