ING a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru 2016 și 2017

ING a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru 2016 și 2017
scris 4 iul 2016

Analiștii grupului financiar ING au revizuit în scădere prognoza de inflație pentru 2016 și 2017, anticipând în prezent că rata anuală a inflației va rămâne negativă până anul viitor, dar estimează că, în cazul în care proiectul de lege care obligă supermarketurile din România să vândă minimum 51% alimente românești va intra în vigoare, efectul va fi creșterea prețurilor alimentelor.

În prezent, ING estimează că rata anuală a infllației va ajunge la -0,8% la finalul lunii decembrie 2016 și la 2,1% la sfârșitul anului viitor. Anterior, analiștii anticipau un nivel de 0% la finalul acestui an și de 2,7% în decembrie 2017, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Prognozele includ o creștere semnificativă a prețurilor energiei în primul semestru din 2017, implementarea reducerii cotei de bază a TVA cu 1 punct procentual, la 19%, de la 1 ianuarie 2017 și eliminarea supra-accizei pe carburanți", se arată în raportul ING, publicat luni.

În plus, analiștii estimează că producția agricolă va fi una bună în acest an și va ține jos prețurile alimentelor produse în România. Totuși, există riscul unor măsuri care să genereze scumpiri.

"Acționând în direcția opusă, un proiect de lege care impune un procent minim de 51% din vânzările de alimente ale supermarketurilor să fie produse locale (deși formulările sunt mai degrabă vagi) va avea un impact greu de estimat, însă cu siguranță va avea un efect inflaționist", se arată în raport.

Tribunalul București a decis înghețarea cursului pentru un credit în CHF dat de Banca Românească, precum și denominarea CITEȘTE ȘI Tribunalul București a decis înghețarea cursului pentru un credit în CHF dat de Banca Românească, precum și denominarea

Camera Deputaților a adoptat, luna trecută un proiect legislativ care modifică Legea 321/ 2009 privind comercializarea produselor alimentare și care impune ca 51% dintre produsele aflate pe rafturile hipermarketurilor să provină din lanțul scurt de aprovizionare, local sau regional.

Proiectul, criticat dur de reprezentanții rețelelor de retail din România, nu a fost încă promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Analiștii ING estimează că, în urma noilor scăderi de taxe de la 1 ianuarie 2017, deficitul bugetar al României va urca la 3,7% din produsul intern brut (PIB) anul viitor, în cazul în care se aplică doar măsurile deja anunțate, la care se adaugă o creștere a salariilor bugetarilor cu 10% în 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
ing