Lira sterlină va continua să se deprecieze în raport cu dolarul și va scădea dincolo de minimul ultimelor trei decade atins imediat după publicarea rezultatului de la referendumul din Marea Britanie, potrivit unui sondaj Bloomberg în rândul analiștilor financiari.
Dintre cei 36 de experți intervievați, 32 estimează că moneda britanică va încheia anul la un curs egal sau mai mic cu 1,3 dolari, în timp ce prognoza mediană indică o cotație chiar sub acest nivel, de 1,25 dolari.
Doar doi analiști anticipează o creștere a lirei în raport cu moneda americană.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un curs lira/dolar la 1,25 de unități reprezintă o scădere de aproape 6% comparativ cu 1,3277 unități la închiderea de vineri. Totodată, un preț de 1,25 dolari ar fi mai mic cu 4,7% față de minimul ultimilor 31 de ani atins pe 27 iunie, în a doua ședință de tranzacționare după aflarea rezultatului referendumului.
Lira a recuperat ulterior o parte din pierderi, însă cotația actuală este cu aproape 11% sub cea înregistrată la închiderea secțiilor de votare din ziua referendumului, pe 23 iunie.
“Lira va fi afectată în continuare de rezultatul referendumului“, consideră analistul Roberto Mialich de la UniCredit, care estimează o cotație de 1,20 dolari pentru finele anului.
Prognozele pesimiste privind evoluția lirei sterline reflectă o scădere a încrederii analiștilor în economia britanică post-referendum, însă deprecierea monedei ar putea atenua efectele părăsirii UE de către Marea Britanie, având în vedere că exporturile se ieftinesc. Devalorizarea lirei a sprijinit deja revenirea acțiunilor londoneze, care au recuperat pierderile provocate de votul pro-Brexit.
Însă perioada de incertitudine este departe de a se fi încheiat, iar investitorii se vor concentra acum pe procesul numirii unui nou premier, precum și pe deciziile de politică monetară ale Băncii Angliei la ședințele din iulie și august.